Page 37 - Revista Ziua CARGO
P. 37

 producția de masă (Germania n. red.), țară aflată pe lista „roșie”.
Aici, amicului meu Răzvan i se aprinde un beculeț și îi promite repede lui domnu’ Petrică o bere nemțească, după ce unitatea de parchet compe- tentă va emite rechizitoriul în această cauză, el având multe cafele de băut până atunci, alături de procurorul de caz.
Mulțumit, domnu’ Petrică își con- tinuă drumul, mândru de sprijinul acor- dat colegului de la anticorupție și se îndreaptă către zona lui de compe- tență, unde este respectat și ajutat de oamenii corecți din comunitate, care se fălesc cu șeful lor de post.
Păcat, însă, că vrea să iasă la pen- sie și să-și încerce norocul încă vreo câțiva ani ca șofer de TIR, până se mărită fetele, măcar, zice el, că deh, e de modă veche și vrea să le dea și ceva zestre, să nu spună ginerii că a fost un polițist „prost” și s-a pensionat „sărac”.
Deja mă gândesc cum va suna viitorul meu articol PETRE – șoferul de TIR, „polițist sub acoperire”, ce fapte penale va mai „mirosi” nasul lui mare de polițist bătrân.
Inspirată din fapte reale
Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea, inspirată din fap- tele reale, transmise public printr-un
comunicat de către Direcția Generală Anticorupție, care s-a sesizat din oficiu cu privire la doi agenți de poliție de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Borș – Punctul de Trecere al Fron- tierei Borș, care, la data de 10 aprilie 2020, prin acest punct de trecere a frontierei, au efectuat formalitățile de intrare în România pentru 7 cetățeni români, care veneau din Germania.
Agenții de poliție de frontieră români au consemnat, în fals, că per- soanele în cauză ar fi conducători de autovehicule de transport marfă, as- pect care le permitea să eludeze mă- sura carantinei instituționalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o țară inclusă în „zona roșie”.
În legătură cu aceste fapte, unul dintre agenți a pretins și primit de la 4 persoane suma de 200 euro, motiv pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor.
Cât privește pe cel de-al doilea agent, întrucât a dispus aceeași mă- sură față de alte trei persoane, dintre care una nu deține permis de condu- cere, menționând că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2,4 tone, este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declarații și ză- dărnicirea combaterii bolilor.
Pentru eliminarea riscurilor la adre- sa sănătății publice, toate cele șapte persoane au fost introduse în caran- tină instituționalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. Față de 4 persoane se efectuează cercetări pen- tru infracțiunile de dare de mită.
Povestea mea nu ar avea happy- end dacă nu v-aș spune că, din fericire, cei 7 „șoferi” nu au fost infectați cu ucigașul virus, doar cazierul acestora s-ar putea să fie pătat, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Cât despre cei doi agenți de poliție ce să vă spun? Că au „dormit” câteva nopți într-o celulă cu alte persoane certate cu legea, că nu pot să le spun infractori, până nu se pronunță definitiv o instanță judecătorească. Nu aș vrea să fiu în pielea niciunuia dintre aceste personaje triste, poate, doar, a domnului Petrică, polițistul care doarme, fericit, pe perna lui din fulgi de gâscă chinezească.
Sfatul meu de ofițer bătrân, în prag de pensionare, este să stați departe de corupție, oriunde ați fi. Ea vă poate lua liniștea și somnul tihnit de acasă, iar, în situația în care vă întâlniți cu ea, sunați la 0800.806.806, pentru că noi suntem singurii care știm bine cum trebuie tratată această boală. De celelalte se ocupă eroii în halate albe.
Dan MOLDOVEANU
comisar-șef de poliție Direcția Generală Anticorupție Serviciul Prevenire
 iunie 2020 .................................................................................................................................................... 37
 ACTUALITATE

















































































   35   36   37   38   39