Page 39 - Revista Ziua CARGO
P. 39

RAPORTAREA FINANCIARĂ DINAMICĂ
Puncte de maximă atenție
Varianta de bugetare clasică nu mai este deloc potrivită,
iar înlocuirea ei cu instrumente dinamice devine obligatorie, atunci când vrei să ai o imagine reală asupra finanțelor firmei și să iei, la timp, deciziile corecte. În situații de volatilitate accentuată, fie că este vorba de creștere accelerată sau de degradare agresivă a activității, cuvântul cheie este agilitatea.
  Spre deosebire de un context previzibil, relativ constant sau cu evoluție sezonieră, urmând aproximativ același model de la un an la altul, indexat cu o creștere „norma- lă”, controlabilă, într-un context de vo- latilitate procesele din zona de finance și operațiuni sunt diferite.
În primul rând, monitorizarea rezul- tatelor trebuie făcută în timp real. Chiar
dacă se lucrează cu un nivel de pre- cizie mai mic, este esențial să fie efec- tuate ajustări asupra claselor princi- pale de venituri și cheltuieli din buget, respectiv de încasări și plăți din cash- flow. În al doilea rând, este necesară o abordare pesimistă – cel mai slab/pe- simist scenariu de profit/cash net. Iar, în același timp, se impune includerea unor „rezerve” în buget și cash-flow necesare evitării blocajelor.
RECOMANDĂRI de aplicat ACUM
Recomand, în acest context, an- treprenorilor și managerilor să realize- ze un Buget și un Cash-Flow dinami- ce, respectiv un Simulator de Business, în care să actualizeze permanent ci- frele, conform informațiilor noi și respec- tând principiile de prudență de mai sus. Atenția sporită, pe termen scurt, de la o săptămână la alta, trebuie combinată cu proiecții mai largi, pe lunile urmă- toare, ținând cont de eșalonările con- tractate (clienți, furnizori, credite, taxe). De asemenea, sunt importante din punct de vedere strategic concentrarea pe generarea de contracte, adică venituri/încasări viitoare, și diversifi- carea activității, mai ales în companiile afectate de reduceri generate de con- centrarea clienților în industriile cu scădere.
Recomand în această perioadă atenție sporită pe următoarele ele- mente:
• Cash-flow
• Prețuri
• Credit/risc comercial (termene
de plată și vulnerabilitatea clienților/ga- ranții suplimentare)
• Costuri: modelul bazat pe o masă cât mai mare de costuri variabile este câștigător.
Avem nevoie de date, dar mergem pe intuiție
2/3 din antreprenorii intervievați în cadrului Studiului Trusted Advisor „Ra- portarea Financiară la Antreprenori” înțeleg importanța deciziilor analitice,
 Ioana Arsenie, owner Trusted Advisor Strategy & Finance
Este expert în strategii de business, cu experiență în consultanță financiară, fiscală și de management.
 iunie 2020 .................................................................................................................................................... 39
însă, din lipsa rapoartelor orientate către business și nu contabil-fiscal, aceștia merg pe intuiție. Este impor- tant să integrăm strategia financiară între strategie și contabilitate, aceasta fiind pârghia de execuție și recalibrare a strategiei și măsurare a performanței operaționale, în mod dinamic, agil, în- să imposibil de realizat doar prin contabilitate.
Etape de lucru:
• Determinarea variabilelor-cheie operaționale care generează rezulta- tele financiare (grad de ocupare a ca- pacității: flotă și angajați direct produc- tivi, ponderea industriilor/clienților)
• Realizarea unei structuri de ra- portare, personalizată pentru compa- nie, în care se stabilesc rapoartele de bază, intercorelate și controlate din punctul de vedere al fiabilității
• Suplimentar, pentru susținerea procesului decizional, se intervine cu raportări punctuale, propuse fie de analistul financiar, fie de antrepre- nor/manager, care clarifică rezultatele și sugerează căi de optimizare.
Ioana ARSENIE
www.ioanaarsenie.ro 0727.765.520
 CONSULTANȚĂ







































































   37   38   39   40   41