Page 44 - Revista Ziua CARGO
P. 44

Noul Peugeot
e-Expert
Francezii de la Peugeot au introdus cel mai nou model al gamei sale comerciale, modelul e-Expert. Acesta este o dovadă că producătorul nu a glumit când a spus că va electrifica integral gama de LCV-uri, până în 2021.
  Modelul este oferit publicului cu două baterii, de capacități diferite, ce pot face ca auto- nomia să ajungă până la 330 km (în ciclul WLPT).
Plusurile electrice
Motorizarea electrică oferă o nouă experiență de condus, dar fără a face compromisuri:
• volume de încărcare utile iden- tice, sarcină utilă și capacitate de re- morcare păstrate, trei versiuni de lun- gime, variante personalizate à la carte
• rulare lină, fără șocuri
• accelerație puternică, datorită cu- plului motor disponibil imediat
• un motor silențios
• confort sporit datorită vibrațiilor reduse.
Totodată, trebuie menționat și avantajul economic, datorită faptului că energia electrică are un preț mai mic față de combustibilul convențional, costurile de mentenanță sunt mai mici (conform producătorului) și, la achizi- ție, este oferită o subvenție guverna- mentală de până la 45.000 de lei.
Reîncărcare și autonomie
În doar 30 de minute de încărcare, se recuperează până la 80% din auto- nomie pentru bateria mică, de 50 kWh. Pentru cea mare, de 75 kWh, durează 45 de minute. Autonomia maximă co- municată oficial este de 230 respectiv 330 km (ciclu WLTP – Worldwide Harmonized Vehicle Test Procedures). Această valoare poate varia cu până
la 35% între primăvară și iarnă și, în situația în care se rulează cu viteza constantă de 130 km/h, scade la jumă- tate comparativ cu valorile ciclului WLTP. Pentru a obține această auto- nomie maximă, vehiculul nu trebuie să fie încărcat (sarcină) cu mai mult de 50% din capacitate. Producătorul oferă garanție pentru acumulatori pentru 8 ani sau 160.000, pentru 70% din capacitatea sa de încărcare.
Două tipuri de încărcătoare de bord sunt disponibile, pentru toate utili- zările și soluțiile de încărcare: un încăr- cător monofazat de 7,4 kW în stan- dard și unul trifazat de 11 kW opțional.
Performanță și utilitate
Deși capacitatea bateriilor poate să difere, propulsorul poate dezvolta echi- valentul a 136 CP și un cuplu de 260 Nm. În funcție de modul de condus ales, aceste valori diferă. Eco oferă 82 CPși190Nm,Normal–109CPși 210 Nm și Sport, cu valorile maxime, de 136 CP și 260 Nm. Totodată, mai există și două moduri de frânare, în
unul dintre ele se poate recupera ener- gie. Din punct de vedere al spațiului cargo, noul e-Expert oferă un volum de încărcare util de 6,6 mc, o sarcină de 1.275 kg și o înălțime de sub 1,9 m.
Versiunea e-Expert Compact, cu o lungime de doar 4,6 m, inaugurează o nouă eră a vehiculelor electrice, poa- te fi condus cu ușurință și parcat în orașe și poate accesa zone de trafic restricționat, datorită motorului electric.
Schimbări interioare
Noul panou de instrumente speci- fic Peugeot e-Expert, cu un ecran color de 3,5 inch, afișează informații esen- țiale de condus, în timp real, cum ar fi valoarea autonomiei și indicatorul de putere (charge/eco/power). Display-ul consolei centrale este de tip touch- screen, iar infotainmentul este pregătit cu navigație TomTom, MirrorScreen, Apple CarPlay și Android Auto. Butonul „e-Toggle” oferă acces imediat la co- menzile electrice ale transmisiei auto- mate. Poți alege, de asemenea, și între cele trei moduri de condus.
Chiar dacă este un fapt bine știut că bateriile vehiculelor electrice ocupă mult spațiu, Peugeot le-a integrat în podea, reușind, astfel, să păstreze același spațiu de încărcare precum la modelului Expert clasic. La menținerea acestui spațiu a contribuit și înlocuirea frânei de mână mecanică standard, cu cea electrică.
Așteptăm ca noua utilitară Peugeot e-Expert să ajungă pe piața autohtonă până la finalul lui 2020.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.com
 CAMIOANE ȘI SERVICII
 44 ...................................................................................................................................................... iunie 2020







































































   42   43   44   45   46