Page 46 - Revista Ziua CARGO
P. 46

PREVIZIUNI PRIVIND STOCURILE ȘI NEVOIA DE SPAȚIU
 Multe unități de producție din România și-au încetat operațiunile, la scurt timp după izbucnirea epidemiei de COVID-19. Lunile martie și mai sunt două dintre cele mai importante luni din an pentru producție, efectele fiind semnificative. Totuși, producția ar putea accelera, pe perioada verii, iar stocurile mai mari deja acumulate ar putea duce la o creștere, pe termen scurt,
a nevoilor pentru spații de depozitare, potrivit unei analize realizate de Colliers International.
În România, potențialul de dezvoltare a producției rămâne crescut, primele semne de revenire fiind așteptate chiar din următoarele luni, în linie cu tendințele la nivel european. Cele mai multe unități de producție din România și-au reluat deja activitatea, dar unele operează încă la o capacitate redusă.
Din calculele Colliers International, în ani obișnuiți,
producția atinge vârfuri în România în perioada octombrie-noiembrie, când nivelul este cu 9% mai ridicat decât media altor luni, iar a doua cea mai importantă perioadă este primăvara.
De altfel, pentru industria auto, atât din România, cât și din alte țări importante, precum Germania, Polonia sau Marea Britanie, luna martie se dovedește a fi cea de vârf. Conform Colliers, un potențial nou val de COVID-19 în toamna acestui an ar putea avea impact chiar mai mare asupra producției decât până acum. Deși imprevizibil, este un scenariu de risc care trebuie luat în considerare, mai ales ținând cont de importanța acestor luni pentru activitatea de producție.
     CONTINENTAL EXTINDE CENTRUL DE LA TIMIȘOARA
Continental a început lucrările de extindere a centrului de cercetare și dezvoltare din Timișoara, în noua clădire urmând a investi peste 33 de milioane de euro. Clădirea a fost proiectată pentru o capacitate de până la 1.700 de locuri, precum și o zonă de testare și validare completă a produselor dezvoltate în cadrul companiei. Suprafața totală construită va fi de peste 26.000 de metri pătrați. Vor fi plantați și peste 200 de arbori. Lucrările vor fi finalizate până în luna aprilie, 2021. „Tehnologii eficiente din punct de vedere al mediului și acceptate social sunt
ingredientele cheie pentru un ecosistem al mobilității sănătoase. Zero accidente, zero emisii și zero stres, datorită conectivității inteligente: acest lucru ajută la realizarea tehnologiilor noastre inovatoare. La toate acestea lucrează inginerii și specialiștii IT&C din centrul de inginerie din Timișoara”, a declarat Christian von Albrichsfeld, head of country Continental România.
MARILE CENTRE COMERCIALE LA CAPACITATE,
ÎN DECEMBRIE
Numărul de vizitatori în marile centre comerciale ar putea reveni la normal în luna decembrie,
apreciază consultanții Colliers International. „Cumpărătorii își vor relua, gradual, obiceiurile de dinainte de pandemie, iar traficul din centrele comerciale ar putea reveni la normal, în sezonul sărbătorilor de Crăciun”, se menționează în comunicat. Închiderea centrelor comerciale a determinat chiriașii din retail să-și revizuiască așteptările privind cifra de afaceri estimată pentru acest an, 45% așteptându-se la o scădere de peste 30%, iar 39% la o scădere de până la 30%, potrivit unui studiu efectuat, în martie, de divizia retail a Colliers International, în rândul a 84 de chiriași și 21 de proprietari din sectorul de retail din România. Chiriașii mizează, însă, pe lunile de vară, pentru a începe să recupereze din pierderile acumulate în perioada în care magazinele au fost închise, chiar și în contextul unui număr de vizitatori estimat la jumătate față de o perioadă obișnuită. Traficul este așteptat să crească în perioada următoare și ar putea reveni la normal din decembrie.
ROMÂNIA, PE LOCUL 26 LA DIGITALIZARE, ÎN UE
România ocupă locul 26 în UE, conform rezultatelor indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru 2020, care monitorizează performanțele digitale globale din Europa și urmărește progresele înregistrate de țările UE în ceea ce privește competitivitatea digitală.
Indicele DESI pentru anul 2020 arată că s-au înregistrat progrese în toate statele membre și în toate domeniile-cheie evaluate, dar că ar trebui să își intensifice eforturile, pentru a îmbunătăți acoperirea rețelelor de foarte mare capacitate, pentru a aloca spectru 5G. Finlanda, Suedia, Danemarca și Țările de Jos sunt liderii la nivelul UE în ceea ce privește performanța globală în domeniul digital. Aceste țări sunt urmate de Malta, Irlanda și Estonia. Conform analizei, întreprinderile, mai ales cele mari, devin tot mai digitalizate. Astfel, 38,5% din întreprinderile mari se bazează, deja, pe servicii de cloud avansate, iar 32,7% au raportat că utilizează analiza volumelor mari de date. Cu toate acestea, marea majoritate a IMM- urilor nu utilizează încă aceste tehnologii digitale; doar 17%
  46 .................................................................................................................................................... iunie 2020
ȘTIRI
















































































   44   45   46   47   48