Page 65 - Revista Ziua CARGO
P. 65

    Capacitate excepțională de încărcare rapidă
În plus față de o densitate energe- tică exponențial ridicată – în comparație cu sistemele de baterii de astăzi, cu pâ- nă la 1.200 Wh/l – tehnologia impresio- nează prin capacitatea sa de încărcare rapidă, prin intermediul tehnologiei auto- mate de încărcare. Aceasta înseamnă că bateria se va reîncărca complet în mai puțin de 15 minute. Cu o capacitate de aproximativ 110 kWh, VISION AVTR permite o autonomie electrică de peste 700 de kilometri. Recuperarea în timpul
rulării și frânării permite ca bateria de înaltă tensiune să poată fi reîncărcată cu o eficiență mai mare decât sistemele stabilite în timpul conducerii și contri- buie, astfel, la eficiența energetică ridi- cată a sistemului general.
Capodoperă a eficienței
Vehiculul este echipat cu un sistem autonom de pilotaj, lipsindu-i elemente- le esențiale, precum volanul și pedalele. La Mercedes-Benz, considerarea eficien- ței este dusă la extrem, deoarece, o dată cu digitalizarea din ce în ce mai mare, performanța numărului mare de așa-nu- miți consumatori secundari intră în cen- trul atenției – alături de furnizarea eficien- tă de energie, fără a afecta negativ unitatea puterea vehiculului în sine. Con- sumul de energie per operațiune de calcul este, deja, o țintă-cheie în dezvol- tarea de noi cipuri de calculator. Această tendință va continua, în anii următori, o dată cu creșterea utilizării senzorilor și a inteligenței artificiale în industria auto.
Interiorul și exteriorul se îmbină
Conceptul holistic combină desig- nul interior și exterior. Percepția omului reprezintă punctul de plecare al unui
proces de proiectare din interior spre exterior. Procesul de proiectare începe cu experiența pasagerilor și se con- centrează, în mod conștient, pe per- cepția și nevoile acestora. Scopul a fost crearea unei mașini care să pre- lungească percepția acestora. De ase- menea, a fost o provocare interesantă și aceea de a crea un spațiu de ex- periență în care pasagerii să se co- necteze între ei, cu vehiculul și zona înconjurătoare, într-un mod unic.
Conexiunea vizuală între pasageri și lumea exterioară este creată de modulul de afișare curbat, care înlo- cuiește un tablou de bord convențio- nal. Lumea exterioară din jurul vehi- culului și a zonei înconjurătoare este prezentată în grafică 3D în timp real și, în același timp, arată ceea ce se întâmplă pe drum în fața vehiculului.
În Conceptul Vision AVTR au loc patru persoane, pe scaune conforta- bile, cu sistem multimedia hi-tech, ce poate fi accesat simultan pasageri, iar interacțiunea cu acesta are loc inclusiv prin holograme.
Materiale durabile
Zonele mari, precum partea din spate a scaunului și plafonul, sunt de- corate cu o țesătură care își schimbă culoarea. În funcție de lumină, mate- rialul textil își schimbă culoarea de la albastru închis, la albastru deschis, fiind inspirată din culorile mării. Scaunele sunt îmbrăcate de pielea DINAMICA®. Aceasta este prima și singura microfibră ce garantează sustenabilitatea mediului pe întregul ciclu de producție. Este material reci- clat, realizat din haine vechi, steaguri și PET-uri. În timpul producției, se a- cordă atenție emisiilor reduse de po- luanți și consumului redus de energie.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.com
 iunie 2020 .................................................................................................................................................... 65
 INEDIT



















































































   63   64   65   66   67