Page 27 - Revista Ziua Cargo
P. 27

  Dan Cotenescu
tip spot. Dar majoritatea operațiunilor de transport au la bază contracte pe durată lungă. Se estimează că aceste mărfuri spot reprezintă circa 10% din totalul mărfurilor transportate pe roți.
Fiecare bursă își face un titlu de glorie din așa-numita lichiditate, câte mărfuri sunt disponibile pe o anumită platformă.
Un aspect pe care aș dori să îl cla- rific, din perspectiva BursaTransport, este faptul că noi am ajuns să protejăm consultanții mărfurilor împotriva unui fenomen pe care îl numim „suprapos-
tare”. De exemplu, dacă are cineva de încărcat un camion de cărămidă din Zalău pentru Ploiești, postează marfa, dar, ca să fie mai mult în atenția con- sultanților, mai pune același camion, de mai multe ori, cu încărcare din Jibou, din Cehu Silvaniei și din alte lo- calități din zonă, pentru ca numărul posibilităților de a fi consultat să crească. Iar aceasta se numește su- prapostare. În iulie 2020, putem spune că au fost publicate 810.000 de mărfuri în BursaTransport. Dar, din aceste 810.000, 160.000 erau susceptibile de
a constitui suprapostări. Pentru a evita filtrele pe care le-am pus împotriva a- cestui fenomen, modifică, de exemplu, tonajul mărfii de la un anunț la altul, dar ruta e aceeași, data la fel etc. Noi, deocamdată, doar observăm, pentru că am risca o intruziune în activitatea comercială a clienților noștri. Tot în luna iulie, au fost refuzate de la publi- care 215.000 de mărfuri.
Cum vedeți anul viitor?
În general, sunt cu ochii pe ziua de mâine, eventual de poimâine, mai greu este de anticipat ce se va întâm- pla la anul. Nu am motive să fiu înspăi- mântat că lumea se va schimba fun- damental, din cauza acestei pandemii prin care trecem. Nu văd motive pen- tru ca lucrurile să se schimbe dramatic pe termen mediu, un an-doi, ci vom fi influențați mai mult de politicile marilor țări, sau de aspecte care nu sunt direct legate de starea de izolare și de inac- tivitate la care ne-a supus pandemia.
Interviul este disponibil și în format video, în cadrul Dialogurilor ZIUA CARGO.
Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.com PUBLICITATE
  PIAȚĂ ȘI COMPANII























































































   25   26   27   28   29