Page 63 - Revista Ziua Cargo
P. 63

Cu balonul, la
marginea Spațiului
Space Perspective, o companie ce studiază posibilitățile pentru zborul oamenilor în spațiul cosmic, a anunțat, recent,
că plănuiește să transporte pasageri și încărcături de cercetare către „granițele” Spațiului, prin intermediul Spaceship Neptune, un balon de înaltă performanță, echipat cu o capsulă presurizată. Conform unui comunicat al companiei, Space Perspective plănuiește să realizeze lansări de la Centrul Spațial Kennedy
al NASA, din Florida (SUA), primul zbor de test fără echipaj fiind programat pentru prima parte a anului 2021.
 Compania a realizat un studiu extensiv de piață la nivel inter- național și a proiectat un nou tip de balon, pe baza a peste 50 de ani de experiență. Spaceship Neptune a fost dezvoltat pentru un grad maxim de siguranță, accesibilitate și emisii aproape zero. Balonul are lungimea unui stadion de fotbal, iar capsula pre- surizată este confortabilă și spațioasă.
Turism și educație spațială
Condus de către un pilot, Neptune poate adăposti până la opt pasageri, numiți „exploratori”, într-o călătorie de șase ore, până la marginea spațiului și înapoi, până acolo unde au fost nu- mai 20 de oameni până acum. Balonul va transporta oameni și echipamente de cercetare, în cadrul unei ascensiuni line, până la la 99% deasupra atmos- ferei Pământului, la o altitudine de 30.500 m, unde navighează deasupra planetei pentru încă două ore, pentru a le permite pasagerilor să-și împărtă- șească experiența prin social media, sau cu ceilalți exploratori. Apoi, Neptu- ne efectuează o coborâre de două ore și capsula amerizează, pasagerii, cap-
sula și balonul fiind preluați de o am- barcațiune.
Știința și educația sunt, la rândul lor, valori de bază ale misiunii Space Perspective, compania lucrând cu cer- cetători, profesori și studenți din cadrul unor instituții academice și organizații. Astfel, Neptune se potrivește intere- selor de cercetare din domeniile:
• științelor atmosferice, care pot face lumină în privința climei
• astrofizicii, pentru înțelegerea universului
• astrobiologiei, pentru explorarea limitelor vieții pe planetă și nu numai.
Acces pentru toți
Space for Humanity, o organizație non-profit, a selectat Space Perspec- tive ca partener pentru Programul pen- tru Cetățeni Astronauți și pentru cerce- tări științifice.
Space for Humanity cultivă o miș- care pentru a extinde accesul la spațiul cosmic pentru toată specia umană, iar acest parteneriat reprezintă un mare pas înainte pentru ca acest lucru să fie realizabil.
Space Perspective a semnat un a- cord de închiriere cu Space Florida, autoritatea statală de dezvoltare aerospațială, pentru a-și poziționa primul Centru Operațional la Facilita- tea de Lansare și Aterizare (LLF) de la Centrul Spațial Kennedy (KSC). Space Florida operează și administrează LLF și facilitățile auxiliare în cadrului unei înțelegeri pe 30 de ani cu NASA.
În afară de KSC, Space Perspec- tive va lansa și de la Cecil Spaceport din Florida și intenționează să aibă, pe viitor, mai multe locații de lansare în întreaga lume.
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.com
foto: Space Perspective Inc.
  august 2020 ................................................................................................................................................ 63
 PIAȚĂ ȘI COMPANII












































































   61   62   63   64   65