Page 58 - Revista Ziua Cargo
P. 58

SECURITATE
Comerțul ilicit,
în ascensiune
Pandemia de COVID-19 a adus schimbări drastice în supply chainurile mondiale. Una dintre consecințele perturbărilor generate a fost crearea unor mai mari vulnerabilități, care permite „înflorirea” activităților comerciale ilicite. Traficul, contrafacerea, etichetarea falsă, frauda și evaziunea fiscală sunt de natură să submineze activitatea afacerilor corecte și expun consumatorii la produse
  de slabă calitate sau nestandardizate.
Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA, informează că Grupul de Securitate al Asiei a organizat, recent, un webinar pe tema comerțului ilicit și în legătură cu strategiile de recuperare după pan- demia de COVID-19, la care au partici- pat mai mulți specialiști din domeniu.
În cadrul acestui seminar, a fost subliniat faptul că aceia care sunt implicați în comerțul ilicit reacționează prompt la orice oportunitate apărută pe piață, fapt reflectat de creșterea cantității de medicamente și de echi- pamente de protecție contrafăcute, imediat după izbucnirea pandemiei de COVID-19.
De asemenea, un impact major a avut loc și asupra industriei alimentare. Frauda cu produse alimentare costă, în general, această industrie, la nivel global, între 25 și 33 de miliarde de do- lari anual. Până la 70% din vinul vân- dut în China, de exemplu, este con- trafăcut, iar 33% din peștele vândut în SUA este etichetat fraudulos. Astfel, milioane de consumatori sunt expuși la riscul de a avea reacții adverse la ingrediente necunoscute sau la anu- mite produse alimentare. Iar contra- banda cu și contrafacerea produselor din tutun rezultă în pierderi de 40-50 de miliarde de dolari anual. Un alt impact social asupra supply chainurilor este „sclavia modernă” din fabrici și traficul cu ființe umane, care sprijină aceste activități comerciale ilicite.
Colaborare și împărtășire de date
Comerțul ilicit a fost alimentat pu- ternic de lipsa regulilor și a colaborării între corporații și guverne. Cei prezenți în cadrul webinarului au comentat difi- cultatea, pe anumite piețe, unde nu se aplică reguli bine puse la punct circu- lației mărfurilor care intră și ies din zonele comerciale libere. Iar acest lucru devine un magnet pentru comer-
țul ilicit. Autoritățile locale și guvernele trebuie să colaboreze și să se asigure că aceste zone sunt reglementate co- respunzător și că aceste regulamente sunt aplicate.
Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) a elaborat un cod de conduită și un set de informații, pentru abordarea acestei probleme. De asemenea, Organizația Mondială a Zonelor Libere (World FZO) are inițiative cu zone sigure a- vând standarde internaționale pentru management și securitate. În cadrul webinarului, a fost sugerată colabora- rea între aceste două organizații și altele similare, ca fiind cheia de a pre- veni folosirea zonelor libere ca platfor- mă pentru comerțul ilicit. De aseme- nea, corporațiile ar trebui să susțină guvernele cu date și informații privind aceste activități ilicite.
Stabilirea
unor standarde internaționale
În plus față de necesitatea unui cod de conduită pentru operarea zo- nelor libere, este nevoie de un ase- sor independent, care să măsoare performanța fiecărei zone. Autoritățile ar trebui să aibă în vedere consolida-
rea controalelor la frontieră și imple- mentarea unor reglementări corespun- zătoare, pentru protejarea intereselor corporațiilor, iar cele mai bune practici ar trebui să fie împărtășite și amplifi- cate între guverne.
Cei prezenți au subliniat valoarea implementării unor standarde care să ofere un grad înalt de auditare și con- trol, precum și a adoptării unor tehno- logii cum ar fi blockchain. Aceasta cre- ează trasabilitatea documentației până la punctul de origine și îmbunătățește vizibilitatea în suply chain.
În contextul în care mărcile conti- nuă să-și scadă costurile pentru a-și proteja cashflow-ul, iar consumatorii devin și mai sensibili la costuri, după pandemia de COVID-19, potențiala combinație a acestor doi factori este de așteptat să alimenteze piața de mărfuri contrafăcute. Panelul de ex- perți prezenți la webinar a subliniat necesitatea activării unor standarde de securitate pentru reziliență și abor- darea unitară, în care să fie implicați mai mulți factori de decizie, a comba- terii comerțului ilicit.
sursa: Vigilant, august traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU ralica.mihailescu@ziuacargo.ro
 LOGISTICĂ
58 .......................................................................................................................................... septembrie 2020














































































   56   57   58   59   60