Page 56 - Revista Ziua Cargo
P. 56

 Operațiunile de supply chain ale unei organizații pot fi sursele fie ale unor vulnerabilități, fie ale rezi- lienței, în funcție de eficiența în mo- nitorizarea riscurilor, de implemen- tarea unor strategii de atenuare și de stabilirea unor planuri de conti- nuitate a afacerilor.
Printre zonele cheie în care se pot manifesta vulnerabilități se numără:
• planificarea cererii
• rețelele de furnizori
• transporturi și logistică
• sănătatea financiară
• complexitatea produselor
• eficiența organizațională.
Unele dintre aceste vulnerabilități
sunt inerente unor anumite industrii; de exemplu, perisabilitatea produselor alimentare și agricole implică faptul că lanțurile valorice asociate sunt vul- nerabile la întârzierile la livrare și la stricarea produselor. De asemenea, industriile cu cerere impredictibilă,
sezonieră și ciclică se confruntă cu provocări speciale. Fabricanții de pro- duse electronice trebuie să se adapte- ze la ciclurile relativ scurte de utilizare a produselor și nu își pot permite pier- derea vârfurilor de cerere din timpul sărbătorilor.
Alte vulnerabilități sunt conse- cințele unor decizii intenționate, cum ar fi inventarul decis al unei companii, complexitatea portofo- liului de produse, numărul de SKU din supply chain și datoriile sau asigurările unei companii. Schim- barea acestor decizii poate reduce – sau crește – vulnerabilitatea în fața șocurilor. Slăbiciunile răsar, adesea, din structura rețelei de furnizori dintr-un anumit lanț valoric.
Complexitatea în sine nu este nea- părat o slăbiciune, în măsura în care oferă companiilor redundanță și flexi- bilitate. Dar uneori balanța se poate da peste cap.
Rețelele complexe
pot deveni opace,
pot ascunde vulnerabilități și interdependențe.
O companie multinațională mare poate avea sute de furnizori de primă mână, de la care cumpără direct com- ponente. Fiecare dintre acești furnizori poate avea, la rândul lui, sute de fur- nizori proprii. Întregul ecosistem de furnizori asociat unei companii mari poate cuprinde zeci de mii de compa- nii de pe tot globul, atunci când sunt incluse cele mai adânci straturi.
Structuri diferite și suprapuneri
Rețelele de furnizori ale compani- ilor variază în feluri care pot să le de- termine vulnerabilitățile. Concentra- rea asupra unui număr mic de furnizori poate să îi facă mai ușor de adminis- trat, dar augmentează vulnerabilitatea în cazul în care li se întâmplă ceva. Furnizorii se alimentează, frecvent, unii pe alții; o formă de vulnerabili- tate structurală este un furnizor de nivel subordonat care deține o cotă mică, dar este important în mod co- lectiv pentru toți participanții. Nu- mărul de niveluri ale furnizorilor poate împiedica vizibilitatea și poate face riscurile dificil de depistat. Furnizorii care depind de un singur client pot crea probleme atunci când șocurile la nivelul cererii se transmit de-a lungul lanțului valoric. Absența unor furnizori înlocuitori reprezintă, de asemenea, o altă vulnerabilitate structurală.
Diversificare sau concentrare
Chiar și în cadrul unor lanțuri valo- rice care sunt, în general, mai diversifi- cate geografic, producția unor anumite produse cheie poate fi concentrată disproporționat. Multe ingrediente de bază sau de valoare redusă din indus- tria farmaceutică sunt produse cu pre- cădere în China sau India.
În total, există 180 de produse pentru care o singură țară deține 70% sau mai mult din exporturi, creând posibilitatea unor blocaje.
Lanțul valoric al produselor chimi- ce are un număr mare de astfel de produse extrem de „concentrate”, dar exemple sunt și în alte industrii. Alte produse pot fi fabricate în diverse zone geografice, dar cu constrângeri serioa- se din punctul de vedere al capacității, care generează probleme în cazul opririi producției. În mod similar, unele produse pot avea multe țări exporta-
 LOGISTICĂ
  56 .......................................................................................................................................... septembrie 2020










































































   54   55   56   57   58