Page 57 - Revista Ziua Cargo
P. 57

 toare, dar operațiunile comerciale au loc între clustere de țări, mai degrabă decât la scară globală. În aceste ca- zuri, importatorii se luptă să găsească alternative atunci când furnizorul pre- dominant se confruntă cu perturbări. Diversificarea geografică nu este, în mod inerent, pozitivă, în special atunci când producția și furnizarea se extind în zone mai expuse la șocuri.
Atunci când companiile înțeleg magnitudinea pierderilor pe care le pot suferi din cauza perturbărilor din supply chain, pot decide cât anume să investească în măsuri de atenuare a efectelor.
Două posibile scenarii
McKinsey realizează declarații de venituri și balanțe contabile pentru companii ipotetice din 13 industrii dife- rite, utilizând informații reale recoltate de la 25 de companii publice mari. Acest lucru i-a permis să exploreze două scenarii care implică șocuri se- vere și prelungite.
Scenariul 1. O oprire completă a producției cu o durată de 100 de zile, care afectează livrarea de materii prime și intrările cheie, dar nu și cana- lele de distribuție și logistica. În acest
scenariu, companiile pot încă livra pro- duse pe piață. Dar odată ce stocul de siguranță se epuizează, sunt afectate veniturile.
Scenariul 2. La fel ca mai sus, dar în acest caz canalele de distribuție sunt și ele afectate, ceea ce înseamnă că firmele nu-și pot vinde produsele, chiar dacă le au în inventar.
Scenariile arată că un șoc singular prelungit de producție va „mătura” între 30 și 50% din EBITDA pe un an al unei companii, în cele mai multe dintre industrii. Un eveniment care perturbă și canalele de distribuție ar împinge pierderile și mai departe pentru unele industrii.
Domeniile în care companiile au stocuri mai mari și costuri fixe mai mici tind să înregistreze pierderi financiare relativ mai scăzute, în cazul unor șocuri.
Dacă un furnizor este lovit de un dezastru natural, dar canalele de distri- buție rămân deschise, nivelul stocurilor devine un amortizor cheie. Dar com- pania din aval se va confrunta, totuși, cu epuizarea lichidităților atunci când va trebui să-și refacă stocul tampon. Atunci când durata perturbării depă- șește stocurile de siguranță disponi-
bile, costurile fixe mai reduse devin importante pentru a se împotrivi unui declin în EBITDA.
Construirea rezilienței
În prezent, multe discuții din dome- niul economiei avansate despre rezi- liență se învârt în jurul ideii revenirii la producția domestică, în calitate de „plasă de siguranță”. Amprenta geo- grafică a producției și a supply chain- urilor trebuie să fie reevaluată periodic, pe măsură ce mediul se schimbă, iar o prea mare dependență de o anumită zonă geografică poate fi o vulnerabi- litate. Dar companiile și țările au o gamă largă de opțiuni la dispoziție. Creșterea producției locale este doar una dintre ele – și nu reprezintă o ga- ranție a robusteții, sau nu este întot- deauna fezabilă. Strategii practice de a face supply chainurile mai transpa- rente și reziliente au fost discutate la scară larg de mulți ani, dar numai un grup de companii au și luat măsuri. Acum este momentul pentru mai mult.
sursa: Vigilant, august traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
PUBLICITATE
  LOGISTICĂ



















































































   55   56   57   58   59