Page 12 - Demo
P. 12

   ACTUALITATE
strict la ora programată, după confir- marea că respectivul candidat figurea- ză pe lista candidaților la examinare și numai după verificarea temperaturii (sub rezerva absenței simptomelor vi- rozelor respiratorii) și dezinfecția mâi- nilor. Menționez că accesul se face în mod controlat, astfel încât, pe co- ridoare, să se poată păstra distanța de minim 1,5 m între candidați, care vor purta în permanență mască (medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile).
În cazul în care șoferii și managerii nu respectă aceste condiții, nu vor avea acces în sala de examinare.
De asemenea, candidații au fost înștiințați să evite pe cât posibil con- tactul între ei, precum și cu examina- torii (nu se va strânge mâna, se va menține o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții etc.).
Sunt încă zvonuri în piață care susțin că există posibilitatea să îți obții atestatul fără să te prezinți la concurs,
contra unei anumite sume. Cum puteți comenta aceste afirmații? Cei care identifică situații incorecte vă pot transmite sesizări? Vizavi de zvonurile care circulă în
piață, vă reamintim faptul că tocmai o comisie de examinare a depistat în- cercarea de fraudare (prin substituirea unor persoane) și a sesizat organele abilitate de cercetare penală, drept pentru care există o anchetă în curs. Totodată, ARR a implementat o serie de măsuri suplimentare, în ceea ce privește securitatea sistemului infor- matic de examinare. De asemenea,
Autoritatea Rutieră Română a relocat o serie de spații de examinare unde au existat zvonuri sau suspiciuni le- gate de procesul de examinare.
Mesajul ARR în ceea ce privește suspiciunile de fraudare de orice tip a procesului de examinare este acela de a sesiza atât organele abilitate, cât și conducerea Autorității.
Despre ce capacitate de examinare putem vorbi,
în acest moment? Examinarea persoanelor care do-
resc sa obțină certificatul/atestatul de competență profesională se realizează numai pe bază de programare. Toate persoanele interesate (șoferii și ma- nagerii ale căror atestate expiră fără a se limita la aceștia, inclusiv persoa- nele care au dorit accesul la profesie), care s-au programat în această peri- oadă au fost examinate.
Cei care nu reușesc să dea examen în perioada necesară, pot beneficia de prelungiri de valabilitate (la nivel național și european)?
Așa cum spuneam, toate docu-
mentele eliberate de către Autoritatea Rutieră Română rămân valabile pe teritoriul României, pe toată perioada stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combate- rea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.
De asemenea, vă aducem la cu- noștință faptul că valabilitatea certifi- catelor de competență profesională care au expirat în perioada 1 februarie
2020-31 august 2020 beneficiază de o prelungire de 7 luni de la data expi- rării, potrivit Regulamentului 698/2020 al Parlamentului European și al Consi- liului din 25 mai 2020 de stabilire a unor măsuri specifice și temporare, în contextul epidemiei de COVID-19, privind reînnoirea sau prelungirea anu- mitor certificate, licențe, permise și au- torizații, precum și amânarea anumitor controale și formări periodice în anu- mite domenii ale legislației din sectorul transporturilor, publicat pe pagina de internet a Autorității Rutiere Române la secțiunea Utile-Reglementări UE.
În ceea ce privește certificatele ADR ale conducătorilor auto a căror valabilitate expiră între 1 martie și 1 noiembrie 2020, acestea rămân va- labile până la 30 noiembrie 2020, potrivit Acordului Multilateral ADR M324 cu privire la certificatele de pre- gătire profesională ADR ale conducă- torilor auto și certificatele consilierilor de siguranță pentru transportul măr- furilor periculoase.
Este foarte probabil ca,
la finalul anului, când vor expira perioadele de prelungire, să existe presiuni mult mai mari privind examinările.
Ce aveți în vedere pentru creșterea capacității
de examinare?
ARR va desfășura, în continuare,
activitatea de examinare, atâta timp cât autoritățile centrale nu vor impune restricții la nivel național/local, după caz, având în vedere creșterea numă- rului de cazuri COVID-19. De aseme- nea, vă asigur că s-au luat măsuri și pentru identificarea unor spații de exa- minare în incinta unor sedii ale Agen- țiilor Teritoriale ale ARR, ceea ce va facilita organizarea activității de exa- minare în aceste județe.
Ce mesaj sau sfat vreți să transmiteți atât șoferilor, managerilor cât și administratorilor de companii de transport?
În cazul în care doresc să afle informații cu privire la organizarea unei sesiuni de examinare, recomand tuturor managerilor, cât și administra- torilor de companii de transport să consulte, în special, informațiile publi- cate pe site-ul www.arr.ro, întrucât, în ultima perioadă, au circulat multe zvo- nuri în piață, care nu au coincis cu măsurile întreprinse de către ARR, provocând anumite nemulțumiri în rândul șoferilor.
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro
12.............................................................................................................................................. octombrie 2020






































































   10   11   12   13   14