Page 14 - Demo
P. 14

 35% din casele de
expediții, închise
de pandemie
Pandemia a lovit în plin casele de expediții, conform datelor statistice prezentate cu ocazia conferinței online „am MARFĂ, caut TRANSPORT”, organizată de ZIUA CARGO, în 30 septembrie. În zona companiilor de transport, panta este mult mai lină, cifrele fiind comparabile cu cele înregistrate în urmă cu un an.
  Potrivit cifrelor deținute de Au- toritatea Rutieră Română (ARR), numărul operatorilor de transport licențiați s-a redus cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 34.893. Florian Coman, director agenții teritoriale și administra- tiv în cadrul ARR, a precizat că parcul licențiat a urmat o reducere similară, diminuându-se, la finalul lunii septem- brie 2020, la 158.152, față de 159.862 de unități, în urmă cu un an. De altfel, cifrele valabile în acest moment sunt mai mari decât cele aferente lunii martie 2019, când flota licențiată se ridica la 154.324 vehicule. „Reducerea numărului companiilor de transport nu reprezintă neapărat dispariția resursei de transport, putând fi vorba inclusiv despre preluări de firme”, a apreciat Florian Coman.
Transportul
în interes propriu, în scădere
Reduceri importante au fost, însă, consemnate, în cazul companiilor li- cențiate pentru transport în interes propriu. Concret, este vorba despre o scădere de 30% a numărului de li- cențe, de la 1.512, la 1.087.
Dar principala victimă a ultimei pe- rioade este reprezentată de segmentul caselor de expediții, unde a fost înre- gistrat un picaj de 35%.
Dacă, în septembrie 2019, numărul licențelor active pe zona de expediții era de 3.902, la finalul lunii trecute se ajunsese la 2.612.
Un parc învechit
Așa cum precizam mai sus, com- paniile de transport s-au plasat într-o
Prima conferință online ZIUA CARGO, moderată, ca de obicei, de Meda Iordan și Radu Borcescu, a recreat atmosfera cu care ne-am obișnuit la Poiana Brașov.
 ACTUALITATE
 Florian Coman, director agenții teritoriale și administrativ ARR
zonă care, la prima vedere, pare mai ferită. Cum arată, însă, la o analiză fă- cută puțin mai în detaliu?
Parcul este în foarte mare parte în- vechit, reflectând tarifele mici practi- cate pe piață. „Parcul auto prezintă,
în proporție de 80%, o vechime mare, ceea ce reflectă incapacitatea opera- torilor licențiați de a susține costurile de înnoire și cele adiacente. Analizând cifrele, observăm că vehiculele cu an de fabricație până în 2000 reprezintă
14.............................................................................................................................................. octombrie 2020
















































































   12   13   14   15   16