Page 51 - Demo
P. 51

EUROPOL
Raportul 2020 privind
criminalitatea
cibernetică
S-au schimbat multe de la ediția anterioară a raportului Europol privind criminalitatea organizată pe internet (IOCTA). Pandemia
de COVID-19 care a lovit fiecare colțișor al lumii ne-a forțat să ne reimaginăm societatea și să ne reinventăm modul de lucru și de viață.
 Pe parcursul carantinei, am re- curs la internet pentru a avea senzația normalității: cumpără- turi, muncă și învățare online, la o scară neimaginată până la momentul respectiv. În această nouă normalitate, Europol a publicat cea de-a 7-a ediție anuală a IOCTA, raport care încearcă să demarcheze peisajul amenințării criminalității cibernetice și să înțeleagă modul în care autoritățile de aplicare a legii reacționează la aceasta.
Deși criza COVID-19 ne-a arătat modul în care infractorii profită în mod activ de socirtate, atunci când este vulnerabilă, acest comportament opor- tunist n-ar trebui să umbrească între- gul peisaj al riscurilor. În multe cazuri, COVID-19 doar a subliniat probleme deja existente.
Criminalitate transversală
Ingineria socială și phishingul ră- mân amenințări eficiente pentru a per- mite și alte tipuri de infracțiuni. Infrac- torii utilizează metode inovative pentru a crește volumul și gradul de sofisti- care al atacurilor, iar infractorii neexpe- rimentați pot să realizeze campanii de phishing mai simplu, cu ajutorul „pres- tatorilor de servicii” infracționale. Crimi- nalii au exploatat rapid pandemia pen- tru a ataca persoanele vulnerabile; phishingul, escrocheriile online și răs- pândirea de știri false au devenit o strategie ideală pentru infractorii ciber- netici de a vinde produse care pretind că previn sau vindecă SARS-COV 2.
Domnia maleware-ului
Atacurile de ransomware au de- venit mai sofisticate, țintind anumite or- ganizații din sectoarele public și privat, prin recunoașterea victimelor. În timp ce COVID-19 a declanșat o creștere a ciber-criminalității, atacurile ransom-
ware ținteau industria medicală cu mult timp dinaintea crizei actuale. Mai mult, infractorii au inclus un nou nivel în atacurile lor de tip ransomware, prin amenințarea de a oferi spre licitație datele respective, crescând presiunea asupra victimelor care trebuiau să plă- tească răscumpărarea. Formele avan- sate de malware reprezintă o ame- nințare de top în UE: infractorii au transformat câțiva troieni bancari tradi- ționali în malware pentru a acoperi mai multe amprente digitale, care sunt vânduți, apoi, pentru diferite necesități.
Copii abuzați sexual
Principalele amenințări referitoare la exploatarea online a abuzului co- piilor au rămas stabile, în ultimii ani, dar detectarea materialelor de acest gen a cunoscut o creștere substanția- lă, în apogeul crizei COVID-19. Răufă- cătorii continuă să folosească diferite modalități de a ascunde această crimă oribilă, cum ar fi rețele P2P, platforme de conectare socială și aplicații crip- tate de comunicare. Comunitățile de pe dark web și forumurile sunt locurile de întâlnire unde participarea este structurată cu reguli de afiliere, pentru promovarea indivizilor pe baza contri- buției la comunitate, pe care și-o aduc filmând și postând abuzuri asupra co- piilor și încurajându-i și pe alții să facă la fel. Transmisiile live cu astfel de abuzuri continuă să crească, devenind și mai populare decât până acum, în
timpul crizei COVID-19, când restric- țiile de circulație au împiedicat infrac- torii să abuzeze fizic copiii. În anumite cazuri, aplicațiile de video chat cu plată sunt folosite, fapt care a devenit una dintre provocările cheie pentru autoritățile de aplicare a legii, deoa- rece acest material nu este înregistrat.
Fraudarea plăților: schimbarea SIM-urilor
Schimbarea cardurilor SIM, care permite infractorilor să preia controlul asupra conturilor, reprezintă una dintre noile tendințe subliniate în ediția din acest an a IOCTA. Ca tip de preluare de cont, schimbarea SIM-urilor oferă infractorilor acces la date sensibile ale utilizatorilor. Răufăcătorii înlocuiesc sau portează fraudulos SIM-urile victi- melor, pentru a intercepta procesul de autentificare într-un singur pas, prin intermediul parolei.
Abuzuri ale dark web
În 2019 și la începutului anului 2020, s-a înregistrat un nivel înalt de volatilitate pe dark web. Ciclul de viață al piețelor de pe dark web s-a micșorat și nu există nicio piață dominantă. In- frastructura preferată a rămas Tor, dar infractorii au început să folosească alte platforme descentralizate, centrate pe confidențialitate, pentru a-și vinde bu- nurile ilegale. Chiar dacă nu reprezin- tă un fenomen nou, acest tip de plat- forme au început să capete tot mai mult teren pe parcursul acestui an. Demn de menționat este OpenBazaar, mai multe amenințări manifestându-se pe această platformă pe parcursul anu- lui, cum ar fi vânzarea frauduloasă de produse în conexiune cu pandemia.
sursa: Europol traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
 octombrie 2020 ............................................................................................................................................ 51
 LOGISTICĂ












































































   49   50   51   52   53