Page 28 - Revista ZIUA CARGO
P. 28

TAPA EMEA
Importanța
tehnologiilor
de monitorizare
Supply chainurile globale depind în totalitate de bunurile transportate pe camion, pe o porțiune sau pe totalitatea parcursului acestora. Astfel, nu este surprinzător faptul că vehiculele rutiere sunt cele mai atacate de către hoții de marfă.
  Pentru regiunea EMEA, datele recoltate de către Serviciul de Informații Incidente al TAPA arată că 95% dintre toate infracțiunile înregistrate au implicat furturi din camioane, în timp ce un raport realizat, anul trecut, de către Sensiguard, a re- velat o creștere de 56% de la an la an a furturilor de marfă, în special în sezon de vârf, în care hoții targetează produse cum ar fi electronicele, ali- mentele și băuturile, precum și îmbră- cămintea și încălțămintea.
Creșterea dramatică a expedierilor de eCommerce la bordul camioanelor din cauza măsurilor de lockdown în- seamnă că aceste statistici vor conti- nua să crească. Din fericire, supply chainurile au acces, acum, la o gamă largă de sisteme de securitate și teh- nologii care pot împiedica producerea unor asemenea evenimente.
Aceasta a fost tema unui podcast recent al TAPA APAC, în cadrul căruia au fost discutate mai multe tehnologii de către Roger Lee, membru al consi- liului de conducere al TAPA Asia Pacific, și Verghese Thirumala, managing direc- tor pentru sisteme electronice de secu- ritate în cadrul companiei Maxitulin.
Tehnologii inteligente pentru camioane
În cadrul podcastului, au fost iden- tificate cinci tehnologii destinate pro- tecției camioanelor:
• Trailer ID Sensor
Trailerele dispar, în mod frecvent, atunci când sunt parcate într-un spațiu nesupravegheat. Senzorul de identifi- care (ID Sensor) ajută la urmărirea lo- cației trailerelor decuplate de camion, ceea nu numai că vine în sprijinul re- cuperării trailerelor furate, ci contribuie și la localizarea acestora în porturi sau în parcări de dimensiuni mari.
• Senzori pentru uși
Aceștia sunt încorporați la nivelul ușilor cabinei sau trailerului, pentru a semnala deschiderea acestora. Cen-
trul de comandă poate acționa ușile de la distanță, inclusiv prin blocarea sau deschiderea acestora la momen- tul potrivit.
• Senzori de temperatură și umi- ditate
Importanți pentru produse perisa- bile sau care necesită un control strict
al temperaturii, cum ar fi alimentele și produsele farmaceutice. Orice indica- ție a unei schimbări de temperatură sau umiditate poate însemna o încer- care de furt și se poate reacționa în consecință.
• Senzori pentru reducerea cos- turilor indirecte
 SECURITATE
28 .............................................................................................................................................. februarie 2021














































































   26   27   28   29   30