Page 38 - Revista ZIUA CARGO
P. 38

ANTICORUPȚIE
Influență și...
influență!
Influența înseamnă modul în care ne modificăm atitudinile, comportamentul, opiniile, în prezența celorlalți. Cu toții avem influență, însă este distribuită diferit în interacțiunea cu cei din jurul nostru. Ceea ce spunem sau ceea ce facem are un anumit impact asupra celorlalți, mai ales în luarea unor decizii. Cu atât mai mult cu cât „poziția ocupată” este una dintre cele mai des folosite metode de influențare. Și se pare că funcționarul public influențează și impactează! Iar practica, din păcate, oferă, din nou, exemple negative!
  A stfel, un agent de poliție a pre- tins și a primit, de la o per- soană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei, pro- mițându-i că va interveni pe lângă exa- minatorii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Condu- cere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași, astfel încât aceasta să promoveze proba practică a examenelor de obți- nere a permisului auto categoria C,
respectiv categoria E.
Primului efect al influenței sale i-a
urmat cel de-al doilea: a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență.
Să nu uităm că legiuitorul român sancționează și pe cel care dorește să influențeze un funcționar public în lua- rea unei decizii, prin oferirea unei su- me de bani și prin intermediul unei alte persoane, prin infracțiunea de cumpărare de influență, prevăzută de art. 292 din Codul penal.
O întreagă grupare
O influență considerabilă a avut și gruparea infracțională de la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricu- lare a Vehiculelor Suceava, care, ală- turi de polițiști și funcționari, a cooptat și instructori auto și angajați ai Regis- trului Auto Român (RAR), grupare care ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu sus- ținerea și promovarea examenelor pentru obținerea permiselor de condu- cere, dar și cu înmatricularea autotu- rismelor. Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 3.000-6.000 de euro,
pentru examinarea teoretică, și între 300-1.500 de euro, pentru proba prac- tică.
În ceea ce privește înmatricularea autoturismelor, membrii grupării infrac- ționale și-au făcut „renume” atât în fa- cilitarea cu succes a omologării/veri- ficării RAR, cât și în înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari pu- blici, contra unor sume de bani cuprin- se între 200-1.000 de euro. Procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici, printre care și polițiști și alte persoane, a infracțiuni- lor de luare de mită, dare de mită, tra- fic de influență, cumpărare de influen- ță, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.
În urma celor 67 de percheziții e- fectuate pe raza municipiului București și a județelor Suceava, Bistrița-Nă- săud, Botoșani, Neamț și Bacău, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1 milion de euro. Cei implicați, care au adus atingere încre- derii de care beneficiau instituțiile în care activau, au profitat de autoritatea pe care o reprezintă în comunitate, pentru a obține diferite sume de bani și avantaje patrimoniale și au ales abaterea de la integritate.
Trafic de influență, în Dâmbovița
Un alt exemplu este trimiterea în judecată, în luna ianuarie 2021, a unui agent de poliție din cadrul Inspectora- tului de Poliție Județean Dâmbovița, cercetat în stare arest preventiv, pen- tru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Acesta a pretins și a primit de la 2 persoane suma de 2.800 de lei, lăsând să se înțeleagă că are in- fluență asupra unor polițiști din cadrul
Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița-Serviciul Rutier. Totodată, polițistul a promis celor 2 persoane că îi va determina pe colegii săi să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și să restituie uneia dintre acestea, înainte de împlinirea terme- nului legal, permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 90 de zile, ca urmare a săvârșirii unor abateri la regimul circulației pe drumurile publice.
Aceste exemple trimit cu gândul la ceea ce spunea Paul Ferrini1: „Do- vedind corectitudine, vei fi martorul miracolelor egalității. Nu vei mai tolera decepția în ceea ce te privește și în ceea ce îi privește pe ceilalți. Vei sta de partea dreptății, oriunde te vei afla.” Și, totodată, demonstrează alegerea abaterii de la integritate și absența probității îndeplinirii îndatoririlor de serviciu. O alegere care afectează atât imaginea instituțională, cât și imaginea profesională a colegilor celor implicați.
Pentru că responsabilitatea și co- rectitudinea sunt o necesitate, haideți să influențăm prin integritate și să fim influențați doar de integritate!
În situațiile de relaționare cu func- ționarii publici din cadrul MAI, care aleg să renunțe la obligația principală de serviciu de aplicare și de respec- tare întocmai a legii, și dumneavoas- tră, stimați cititori, puteți contribui la combaterea corupției, având la dis- poziție Call center-ul anticorupție 0800.806.806.
Viorela BUCUR
comisar-șef de poliție Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire
1 Paul Ferrini, Liniștea inimii. Reflecții ale minții christice, Editura For You, București, 2001
ACTUALITATE
38 .............................................................................................................................................. februarie 2021










































































   36   37   38   39   40