Page 28 - Revista ZIUA CARGO
P. 28

   combustibil, distanța parcursă, muzica pe care o ascultă și, ce e mai impor- tant, timpii de conducere, care sunt afișați în permanență.
● Vizualizare focalizată – doar informațiile esențiale, pentru șoferii care preferă o cantitate mai mică de date.
● Vizualizare navigație – com- pletează navigatorul de pe display-ul lateral, cu informații detaliate, cum ar fi distanța până la primul viraj etc.
● Vizualizare încărcătură – sar- cina pe osie, informații despre încăr- care.
Verificări înainte de pornirea în cursă
Vehiculul realizează verificări au- tomate, iar șoferul primește o notifi- care, în cazul în care este necesar să ia măsuri. Sistemul produce un raport care poate fi vizualizat pe display-ul de instrumente.
Se verifică:
● nivelul de AdBlue
● starea de încărcare a bateriei ● starea de funcționare a bateriei ● uzură plăcuțe de frână, autoca-
mion și remorcă
● presiune frână, autocamion și
remorcă
● nivel lichid de răcire
● nivel ulei de motor
● blocare șa de cuplare
● nivel combustibili
● funcționare faruri pentru iluminat
exterior
● curățare încălzitor de parcare ● presiune în anvelope, autoca-
mion și remorcă
● conexiunea pentru remorcă ● nivelul lichidului de parbriz.
Navigație și infotaiment
Pentru planificarea și vizualizarea traseului, prin intermediul sistemului de navigație, șoferul poate utiliza cu ușurință ecranul secundar lateral.
De asemenea, are la dispoziție o aplicație denumită Ghidul Șoferului, care poate fi folosită pe display-ul lateral, pe dispozitivele mobile sau pe desktop și care îi oferă informații de- spre camionul pe care îl conduce, pe baza seriei de șasiu, precum și sfaturi de conducere specifice.
Ecranul secundar lateral are, de asemenea, și alte funcțiuni. Prin inter- mediul noului media player, poate as- culta radio și poate să-și conecteze telefonul, prin Bluetooth sau USB. De asemenea, se poate realiza conecta- rea telefonului pentru apeluri, acce- sarea contactelor și transmiterea/pri- mirea de SMS. Tot aici, meniul permite selectarea informațiilor privind misiu- nea de transport (timpi de conducere, coaching, descărcarea tahografului de la distanță, navigație și comunica- rea cu flota), despre vehicul (climatiza- re de parcare, indicator de încărcare, monitorizare presiune în pneuri, setări pentru direcția dinamică sau camere), aplicații personale și setări.
Cursa propriu-zisă
Volanul noilor camioane Volvo și-a păstrat, față de versiunile anterioare, numai forma, panoul de instrumente fiind total reproiectat și oferind șofe- rului un control mai bun asupra camio- nului. Șoferul poate controla cu ușu- rință informațiile de pe display-uri, fără să își îndepărteze mâinile de pe volan.
În partea dreaptă, sunt disponibile și un buton „Home” (care permite navi- garea în meniu), precum și unul pentru control vocal. Pe panelul din stânga, șoferul poate controla setările pentru pilot automat și ACC.
La cererea clienților, a fost reintro- dus sistemul de cruise control pentru coborârea pantelor, care poate fi activat din partea stângă, având selectorul de viteză redusă/supraviteză în dreapta.
Tot la capitolul legat de buna des- fășurare a cursei se înscrie și afișarea, pe display-ul central, a timpilor de con- ducere și odihnă, de care am amintit deja și pe care, acum, șoferul îi poate avea în permanență sub ochi. De ase- menea, acesta poate afla cu ușurință informații despre planificarea săptă- mânală a activității, de exemplu, pe ecranul secundar lateral.
Nu în ultimul rând, Volvo a introdus un sistem de recunoaștere a indica- toarelor rutiere – camera de luat vederi detectează și interpretează semnali- zări precum limitele de viteză, restric- țiile de depășire etc., afișându-le pe panoul de instrumente.
Nou selector I-Shift
Selectorul I-Shift de pe noile mo- dele este, acum, mai intuitiv și ergo- nomic. Pentru a simplifica lucrurile, au fost înlăturate nivelurile ECO, acestea fiind combinate cu modurile anterioa- re de conducere, rezultând opțiunile: Economy, Standard și Performance.
 GHID DE REDUCERE A COSTURILOR
Nou selector I-Shift
28 .................................................................................................................................................. martie 2021































































   26   27   28   29   30