Page 42 - Revista ZIUA CARGO
P. 42

ANTICORUPȚIE
BĂ, TU ȘTII
CINE SUNT EU?
Cu un scârțâit prelung și un nor de fum doar la câțiva metri în spate, opri bolidul de lux, mult după semnalul disperat făcut, energic, cu brațul în sus și în jos, de către polițistul de la rutieră. Cu ochii fixați la mașina neagră, în care se reflecta parcă toată lumina astrului ceresc, și mâna dreaptă încordată pe lângă pantalon, încercând să găsească cu vârfurile degetelor tocul armamentului din dotare, agentul în uniformă încerca să anticipeze peste ce fel de conducător auto va da.
   A vusese o zi plină de eveni- mente, iar colegul lui, ce se afla în mașina de poliție, nici măcar nu avusese timp să mai facă câțiva pași în afara acesteia, darămite să mai mănânce ceva. Și nu era pen- tru prima dată când se întâmpla lucrul acesta. În unele zile, ca un făcut, spre finalul programului, parcă o mână invi- zibilă îi mâna pe conducătorii auto ba să depășească viteza legală, ba să facă șicane în trafic, sau să vorbească la telefon în timpul mersului. Și, atunci, patrula aflată la datorie intra în acțiune. Nu toți oamenii devin recalcitranți când sunt sancționați pentru fapta comisă; unii își recunosc vina și acceptă re- semnați situația în care se află, își spuse polițistul, potrivindu-și mai bine
cascheta pe cap...
Din mașină, se dădu jos un bărbat
mărunțel, dar rotunjor la corp, bine îmbrăcat, cu niște ochelari de soare de firmă și un rânjet pe figură. Agentul, văzându-l cum venea legănat și zâm- bind spre el, cu siguranța jucătorului de cărți care știe deja că victoria îi aparține, dădu să se prezinte regula- mentar, dar nu mai apucă. Conducă- torul bolidului, agitând în aer frenetic telefonul mobil, se apucă să zbiere cât îl țineau rărunchii: „Bă, tu știi cine sunt eu?”... La auzul sancțiunii contra- venționale aplicate, șoferul se strâmbă în o mie și una de grimase, repetând neîncetat: „Bă, tu știi cine sunt eu?” Cu fața roșie ca focul de furie, îl împin- se cu forță pe celălalt coleg, venit de- grabă să aplaneze conflictul, lovindu-l peste umărul drept și distrugându-i camera de luat vederi, cu care acesta filma modul de desfășurare a acțiunii.
Ulterior, în cursul aceleași zile, fu- rios pentru că a fost sancționat con- travențional, culmea, l-a învinuit în mod mincinos, prin plângere, pe agen- tul de poliție, pentru săvârșirea infrac- țiunii de abuz în serviciu.
Robert Neacșu
ce se sancționează cu pedeapsa pre- văzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
Inducerea în eroare a organelor judiciare reprezintă sesizarea penală, făcută prin denunț sau plângere, cu privire la existența unei fapte prevă- zute de legea penală ori în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunos- când că aceasta este nereală, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
În anul 2020, ca o măsură preven- tivă, efectivele ministerului afacerilor interne au fost dotate cu peste 10.000 de camere, de tip body-cam.
În loc de final
Ziua aceea va rămâne mereu în memoria celor doi agenți de poliție ca fiind una specială, solicitantă și plină de neprevăzut. Și cum nicio zi nu se aseamănă cu cealaltă, nu se va ști ce le va rezerva viitorul. Poate o zi fără evenimente. Cel mai important pentru ei este că s-au întors, în siguranță, acasă.
„Bă, tu știi cine sunt eu?” poate deveni o sintagmă reprezentativă a celor care cred că pot cumpăra orice faptă ilegală pe care o săvârșesc, sfi- dând autoritatea și pe ceilalți cetățeni corecți. A celor care își asumă riscuri inutile, crezând că vor scăpa nepe- depsiți.
Noi?... Noi știm cine sunt ei!
Articol inspirat dintr-o faptă reală, petrecută într-un județ din România, în anul 2020.
Robert NEACȘU
comisar șef de poliție Direcția Generală Anticorupție Serviciul Prevenire
ACTUALITATE
Rezolvarea problemei
După acest moment incredibil, po- lițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție au reușit să finalizeze efectuarea actelor de cercetare pena- lă, în temeiul ordonanței de delegare și sub coordonarea procurorului de caz, iar șoferul agresiv a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj (art. 257 Cod penal) și inducerea în eroare a organelor judiciare (art. 268 Cod penal).
Ultrajul reprezintă amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lo- virile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public, care îndepli- nește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, faptă
42 .................................................................................................................................................. martie 2021










































































   40   41   42   43   44