Page 59 - Revista ZIUA CARGO
P. 59

10 autobuze Citaro Hybrid și
32 electrice SOR, la Brașov
Primăria Brașov a semnat, cu Mercedes-Benz Trucks & Buses România, contractul pentru 10 autobuze Citaro Hybrid, care se vor alătura celor 32 de autobuze electrice achiziționate de la SOR Libchavy, toate din fonduri europene.
 Cele 10 vehicule hibride, în va- loare de 13,4 milioane de lei, plus TVA, vor fi livrate în maxi- mum un an. Cu o capacitate de 108 pasageri, ele au un consum de com- bustibil redus: 33,2 l/100 km, cu circa 17% mai mic față de vehiculele clasi- ce. Autobuzele vor fi introduse pe liniile 25, 28 și 41, din cartierul Bartolomeu- Stupini.
Primarul Allen Coliban a declarat că achiziția este una cu impact direct asupra mediului și va duce la îmbună- tățirea calității aerului, în această zonă „sensibilă” a Brașovului. „Reducerea emisiilor poluante este estimată la 17% pe liniile deservite, respectiv 96.213 kg dioxid de carbon/an, 1.291 kg oxizi de azot/an, 170,5 kg hidrocarburi/an. Pe parcursul acestui an, vrem să ve- nim și cu alte măsuri, astfel încât trans- portul public brașovean să fie, cu adevărat, principala opțiune de trans- port pentru fiecare dintre locuitorii ora- șului. Cred că introducerea mijloacelor de transport public prietenoase cu mediul ar trebui să fie un element de mândrie pentru brașoveni și un ele- ment care să ajute la creșterea utilizării transportului în comun”, a precizat edilul, după semnarea contractului.
La rândul său, Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses România, a declarat: „Principalul avan- taj al acestui autobuz este consumul redus de combustibil și, implicit, al
emisiilor de dioxid de carbon, în special în momentul pornirii, când noxele sunt mult mai mari. Atunci sistemul hibrid intervine și le reduce fantastic. Un alt avantaj este confortul extraordinar, atât din punct de vedere al șederii pe scaun, cât și termic, nefăcându-se rabat de la încălzire, iarna, sau aer condiționat, vara”.
Cele 10 vehicule cu propulsie alternativă vor înlocui în circulație autobuze mai vechi din parcul RATBV, precum cele diesel Euro 3 (Mercedes- Benz Conecto, MAN A74), iar totodată le vor disponibiliza pe cele mai noi (Mercedes-Benz Citaro, BMC Procity și Menarinibus), pentru a fi utilizate pe alte trasee urbane și metropolitane.
Vin primele vehicule 100% ecologice
Primele autobuze electrice SOR vor circula, în Brașov, în această pri- măvară. Contractul pentru 32 de astfel
de vehicule, în lungime de 12 m, cu o capacitate de 102 pasageri fiecare, a fost semnat pe 29 iulie 2020 și prevede începerea livrării în maxim 9 luni, ur- mând ca tot lotul să ajungă în 18 luni. Alături de autobuze, au fost achizi- ționate 9 stații de încărcare rapidă și 32 de încărcare lentă. Valoarea con- tractului este de 75,55 milioane de lei fără TVA. Firma care va livra autobuze- le plus stațiile aferente, SOR Libchavy, din Cehia, produce sub marcă proprie, de 30 de ani, troleibuze și autobuze Diesel, iar, de 11 ani, autobuze elec- trice.
Inițial, în cadrul contractului de finanțare, municipalitatea a intenționat să cumpere încă 20 de autobuze elec- tric-hibrid, însă a decis ulterior ca acestea să fie electrice, cu stațiile de încărcare aferente, astfel că derulează o nouă licitație.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
    Primarul Brașovului, Allen Coliban:
„Ținta noastră este să transformăm Brașovul într-unul dintre primele municipii mari cu transport 100% verde. Până la finalul acestui an, din discuțiile pe care le-am avut cu operatorul de transport, vom avea aproximativ 70% verde.”
 martie 2021 .................................................................................................................................................. 59
 ACTUALITATE

















































































   57   58   59   60   61