Page 49 - revista ZIUA CARGO
P. 49

   pile de combustie. Bateriile existente se pot utiliza în continuare. Este ne- voie doar de un transpalet pentru a schimba din lateral bateria.
Atât seria de electrostivuitoare, cât și stivuitoarele cu motor cu combustie internă din gama actuală de modele se bazează pe același concept de platformă. Aceasta înseamnă că ope- ratorii beneficiază de o vizibilitate ex- celentă printre secțiunile catargului, în lateral, în spate și în sus. La fel ca și cabina de protecție împotriva intem- periilor cu uși complet vitrate, majori- tatea celorlalte opțiuni ale stivuitorului cu motor cu combustie internă sunt disponibile și pentru electrostivuitoare. Sistemul opțional de aer condiționat, complet integrat, cu sistem de venti- lație cu opt duze oferă răcire și încăl- zire puternice, pentru a asigura con- fortul operatorului și, prin urmare, o productivitate ridicată în toate condițiile ambientale, în timp ce sistemul opțio- nal de asistență pentru operator „Linde Motion Detection” oferă o siguranță mai mare: senzorii înregistrează miș- carea din spatele stivuitorului și împie- dică mersul înapoi dacă există per- soane sau alte stivuitoare în apropiere.
Conceptul de platformă și numărul mai mare rezultat de piese interschim- babile creează avantaje suplimentare, variind de la asamblarea pe un trans- portor comun combinat, simplificând astfel logistica și oferind o flexibilitate mai mare în caz de fluctuații de pro-
ducție, până la posibilitatea schimbării componentelor între diferite modele și modernizarea rapidă a stivuitoarelor de închiriat. Toate cele trei tipuri de sti- vuitoare au o dispunere aproape iden- tică a elementelor de comandă, ceea ce înseamnă că operatorii nu simt aproape nicio diferență când trec de la un stivuitor la altul. Nu în ultimul rând, opțiunile noi vor fi disponibile si- multan pentru toate modelele din fie- care clasă de capacitate de încărcare.
Selectoarele
de comenzi N20 SA și N20 C SA
Distanțele scurte de deplasare și condus oferă economii de timp și efort și sporesc eficiența procesului. Furni- zorii de servicii logistice și lanțurile de comerț cu amănuntul pot acum exploa- ta acest potențial de optimizare folosind sortatoarele de comenzi semiautoma- tizate Linde N20 SA și N20 C SA, îm- preună cu o nouă opțiune de echipa- mente (semiautomatizate) care oferă două moduri de antrenare în care echi- pamentele urmează automat operatorul sau se deplasează înainte. Drept urma- re, angajații nu mai trebuie să efectueze activități care nu au valoare adăugată, iar rezultatele operațiunilor de comisio- nare pot crește cu până la 20%.
Însoțire și deplasare înainte
Unul dintre cele mai frecvente pro- cese care au loc în depozitele cu raf- turi la înălțimi mari este comisionarea pe o parte a rafturilor, în timpul căreia un operator se deplasează de-a lungul culoarului și înapoi. Această activitate este susținută de funcția semiauto- mată „urmează-mă” a selectorului. Dacă operatorul se oprește, utilajul se oprește și el, permițând așezarea măr- furilor de pe raft direct pe palet. Dacă operatorul continuă să meargă, stivui- torul continuă să se deplaseze în față. În acest fel, operatorul merge de-a lungul raftului și colectează marfa fără
a fi nevoit să se întoarcă în mod con- stant la stația de lucru a operatorului și să revină. Mișcarea continuă înainte este declanșată în urma trecerii opera- torului pe lângă un anumit punct al utilajului, așa-numitul „perete virtual”.
Dacă selectorul trebuie încărcat din ambele părți, acest lucru se poate efectua folosind funcția „oprire și pornire”. Echipamentul se deplasează prin mijlocul culoarului cu o viteză con- stantă și este direcționat înainte de către operator folosind telecomanda, purtată în mod ideal pe o centură. În același timp, operatorul merge înainte și înapoi în spatele echipamentului între marginile rafturilor pentru a prelua sau așeza mărfurile – un mod de func- ționare potrivit pentru utilizarea în de- pozite mai mici. Și în acest caz, avan- tajul este că operatorul nu este nevoit să meargă înapoi către echipament și nici să urce și coboare din acesta în mod repetat.
Ambele funcții se bazează pe teh- nologia radio în bandă ultra-largă și pot fi setate cu precizie de centimetri. La sfârșitul culoarului, selectorul se oprește automat, pentru a evita coli- ziunile cu alte echipamente. Urcând în selector, operatorul anulează modul semiautomat și poate direcționa echi- pamentul în mod manual, către urmă- torul culoar.
Linde Material Handling a echipat selectoarele de comenzi N20 SA și N20 C SA cu un scaner de siguranță de înaltă performanță, capabil să detec- teze persoane și alte stivuitoare în zona din jurul său. Montat foarte jos pe șasiu, scanerul poate detecta și obstacole neașteptate și, prin urmare, poate preveni coliziunile și accidentele. Pentru a evita deteriorarea rafturilor și pentru a oferi operatorilor suficientă libertate pentru a-și putea desfășura munca, uti- lajul menține o distanță minimă de 50 de centimetri față de rafturi, dar poate fi poziționat și la o distanță mai mare, la începutul culoarului, dacă se dorește.
adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
 iulie 2021 .................................................................................................................................................... 49
 LOGISTICĂ


















































































   47   48   49   50   51