Page 16 - revista ZIUA CARGO
P. 16

Cerințe actualizate
ale CE privind permisele
de conducere
Comisia Europeană propune cerințe actualizate pentru permisele de conducere și o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de circulație rutieră.
  A u fost prezentate propuneri de modernizare a normelor privind permisele de condu- cere, inclusiv introducerea unui permis de conducere digital, valabil în întrea- ga Uniune Europeană (UE), precum și noi dispoziții pentru a facilita aplica- rea normelor de circulație, la nivel transfrontalier. Anul trecut, peste 20.000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din UE, iar majoritatea victimelor au fost pietoni, bicicliști și
utilizatori de scutere și motociclete.
Siguranță
și forță de muncă
Este vizată îmbunătățirea siguran- ței pentru toți participanții la trafic, fapt care va ajuta UE să realizeze „Viziu- nea Zero” – fără decese pe drumurile din UE, până în 2050. Modificările propuse vor pregăti mai bine condu- cătorii auto pentru vehiculele cu zero
emisii și pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete, vehicule cu două roți și pietoni. Aceste modificări vor permite tinerilor conducători auto să dobândească experiență, prin inter- mediul unui sistem de conducere a- companiată. De la 17 ani, tinerii vor putea învăța să conducă și vor putea obține un permis de conducere. Aceș- tia vor putea să conducă singuri după împlinirea vârstei de 18 ani și să lu- creze ca șoferi. Acest lucru va contri- bui la abordarea penuriei actuale de conducători auto.
Propuneri ale CE
Un obiectiv-cheie al noilor norme va fi îmbunătățirea siguranței rutiere, prin măsuri care includ:
• O perioadă de probă de cel puțin doi ani, pentru conducătorii auto înce- pători, după trecerea testului, și o nor-
mă de toleranță zero pentru conduce- rea sub influența alcoolului. Totuși, deși șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, 2 din 5 coli- ziuni mortale implică un conducător auto sau un motociclist sub 30 de ani.
• Oferirea posibilității tinerilor de a-și susține testul și de a începe con- ducerea acompaniată de autoturisme și camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere auto.
• Adaptarea formării și testării con- ducătorilor auto, pentru o mai bună pregătire a acestora cu privire la pre- zența utilizatorilor vulnerabili pe șosea. Acest lucru va contribui la îmbunătă- țirea siguranței pentru pietoni, bicicliști, precum și pentru utilizatorii de scutere electrice și biciclete electrice, pe mă- sură ce UE trece la o mobilitate urba- nă mai durabilă.
• O evaluare mai bine direcționată a aptitudinii din punct de vedere me-
ACTUALITATE
 16 .................................................................................................................................................. martie 2023
















































































   14   15   16   17   18