15 sisteme de scanare zac nefolosite de 7 ani în vămi

În dotarea vămilor din România se află 15 sisteme de scanare nefolosite de șapte ani, deoarece nu au drept de utilizare, iar în Portul Constanța există un sistem de scanare vechi din 2005, relatează USER, în cel mai recent buletin informativ.

Precizările USER:

La biroul vamal de frontieră Constanța Sud, sistemul de scanare tip TH SCAN MB 1215F a fost pus la dispoziție de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, conform Autorizației de Utilizare nr. VG 245/2023, valabilă până la data de 07.02.2028.

„Modernizarea ar putea veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu ajutorul acestui program, birourile vamale de frontieră Constanța și Constanța Sud ar putea fi dotate cu echipamente noi de scanare în scopul efectuării controlului vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor”, transmite Autoritatea Vamală Română (AVR), la solicitarea Economedia.

Pentru ca situația să fie îmbunătățită, AVR afirmă că, prin PNRR, a fost aprobată achiziția pentru „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR”.

Conform AVR, în urma achizițiilor, va urma dotarea birourilor vamale de frontieră Constanța și Constanța Sud cu echipamente noi de scanare pentru efectuarea controlului vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor.

„Controalele la frontieră externă UE și la nivelul birourilor vamale se realizează în baza analizei de risc, în conformitate cu standardele impuse de legislația unională și națională, utilizându-se pentru controlul mărfurilor care intră/ ies în/ din teritoriul UE echipamente de control specifice – videoendoscoape, truse de scule, truse anti contrabandă etc. În plus, sunt desfășurate acțiuni specifice de control cu echipele canine, echipele mobile și sunt derulate acțiuni în comun cu structurile teritoriale ale poliției de frontieră”, menționează reprezentanții autorității vamale.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.