250 de noi camere speciale de supraveghere, instalate la frontieră

Poliția de Frontieră Română va instala 250 de camere mobile de supraveghere, cu senzor de mișcare de tipul celor de vânătoare, pe granița externă a Uniunii europene (UE), pentru a combate traficul ilicit transfrontalier.

Proiectul, realizat cu sprijinul BAT, va acoperi segmente importante din granița României, supuse încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de țigări. Contrabanda a fost inclusă ca o amenințare la adresa securității naționale în cadrul Strategiei Naționale de Apărare a Țării, pentru perioada 2020-2024.

România are peste 2.000 km de frontieră externă a Uniunii Europene, porțiuni importante fiind în zone muntoase și împădurite, în care supravegherea graniţei este dificilă.

„În contextul în care țigările sunt de trei ori mai scumpe în România decât în statele vecine non-UE, este de înțeles de ce rețelele de contrabandă fac profituri uriașe. Sperăm ca această investiție în siguranța frotierelor României să contribuie la reducerea unui fenomen care ne afectează pe toți: consumatori, companii corecte, stat. Ne bucurăm că avem ocazia de a fi alături profesioniștilor din Poliția de Frontieră Română, mai ales cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Române”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și Relații Publice BAT România.

Piața neagră este în creștere, deși autoritățile au capturat, conform stopcontrabanda.ro,  circa 66 de milioane de țigări de contrabandă, în prima jumătate a acestui an, cu peste 15% mai multe decât în aceeași perioadă din 2020. Astfel, în luna iunie, nivelul contrabandei a sărit din nou de pragul de 10% din total consum, nivel care nu mai fusese atins de 18 luni, din ianuarie 2020.

Cele 250 de camere speciale de supraveghere vor ușura eforturile Poliției de Frontieră atât pe timp de zi, cât și noaptea.

„Am condus activitățile de prevenire și combatere a infractionalității transfrontaliere la frontiera de nord a țării timp de mai mulți ani, așa că știu foarte bine atât reusitele, cât și dificultățile cu care se confruntă colegii mei. Supravegherea frontierei Romaniei este o provocare continua. Formele de relief greu accesibile, munti si vai impadurite, gol alpin sau creste muntoase, reprezinta o provocare chiar si pentru tehnicile moderne de supraveghere a frontierei pe care le avem implementate deja: senzori de miscare, aparatura cu termoviziune, drone, ochelari de vedere pe timp de noapte etc. Sprijinul dat de BAT, care ne ajuta sa implementam un nou sistem bazat pe camere video mobile, pentru a preveni si combate contrabanda, este binevenit si speram sa eficientizeze si mai mult activitatea colegilor mei, care supraveghează o frontieră atat de activă din punct de vedere operativ”, a declarat Liviu Bute, inspectorul general al Politiei de Frontieră.  

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate, în timp real, pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă British American Tobacco, care are scopul de a sprijini eforturile autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei
  • De la inceputul anului 2021, Politia de Frontiera a confiscat 1.442.000 pachete de tigari de contrabanda si 57,5 tone de tutun. In primele 6 luni 2021 au fost destructurate 4 grupari organizate de contrabanda si au fost cercetate peste 300 persoane pentru contrabanda si fraude vamale.
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.