Acțiunea „Truck&Bus”: Peste 11.500 de sancțiuni, în România

Peste 11.500 de sancțiuni contravenționale au aplicat polițiștii rutieri din România, în perioada 8-14 mai, în cadrul acțiunii „Truck&Bus” desfășurate la nivel național, care a vizat reducerea numărului victimelor din accidente rutiere provocate de conducători ai autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea mai mare de 8+1 locuri și ai celor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone.

Operațiunea s-a defășurat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte, transmite IGPR.

În domeniul transportului public de persoane, au fost verificate 8.294 de autovehicule, fiind aplicate 2.249 de sancțiuni contravenționale.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 395 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4 pentru conducere sub influența alcoolului, 579 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 56 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 4 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, iar 30 de abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf.

De asemenea, 76 de sancțiuni au fost aplicate pentru deficiențe tehnice, 17 pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 189 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 138 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 35 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 726 pentru alte abateri de la normele rutiere.

În domeniul transportului public de marfă, au fost verificate 18.264 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 9.277 de cazuri.

Din totalul acestora, 1.662 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 57 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.848 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 329 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 117 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf, 618 abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf, 766 pentru deficiențe tehnice, 43 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 12,5 tone, iar 34 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12,5 tone.

Totodată, au fost aplicate 123 de amenzi pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 560 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 392 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 101 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 61 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase, 2 pentru nerespectarea normelor privind transportul deșeurilor periculoase, iar 2.564 pentru alte abateri de la normele rutiere.

Exemple:

1. La data de 11 mai, un bărbat a condus o autoutilitară, în localitatea Pojorâta, județul Suceava, și a efectuat activități de transport rutier de mărfuri fără a deține copia conformă a licenței de transport. Operatorul de transport a fost sancționat contravențional cu amendă de 9.000 de lei, fiindu-i aplicată și măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a vehiculului pentru 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

2. La data de 14 mai, un bărbat, de 49 de ani, a condus un vehicul pentru transport public de persoane, pe DN7, ruta Cluj Napoca-Deva, fără a utiliza cartela tahografică. În cauză, a fost aplicată sancțiunea contravențională, în valoare de 4.000 de lei și s-a dispus imobilizarea vehiculului.

3. La data de 9 mai, un bărbat a condus o autoutilitară, în județul Cluj, pe DN17, efectuând transport de mărfuri contra-cost în numele unei alte persoane. În urma testării cu aparatul Drager, s-a stabilit faptul că avea o concentrație de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă de 2.900 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, pentru 90 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.