Administratorii drumurilor, obligați să ilumineze trecerile de pietoni

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 4 octombrie, legea prin care administratorii drumurilor europene, naționale și județene sunt obligaţi să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate.

Actul normativ a fost publicat, în aceeași zi, în Monitorul Oficial nr. 967.

Legea 278/2022 ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002, în sensul stabilirii obligaţiei administratorului drumului de a asigura iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate.

„Administratorul drumului are obligaţia să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate şi semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni şi suprafaţa carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaţionale «E», drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor”, se arată în noul alineat 98) introdus la Art. 72 din Codul rutier.

Drumurile europene și cele naționale se află în administrarea CNAIR, iar drumurile județene, în administrarea Consiliilor județene.

Această prevedere intră în vigoare la un an de la publicarea legii în Monitorul Oficial. 

Noul act normativ introduce și sancțiuni. Astfel, potrivit unei completări a punctului 29 a Art. 105, neîndeplinirea acestei obligaţii de către administratorul drumului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a cincea de sancţiuni.

Administratorii de drumuri au obligaţia de a se supune acestei prevederi la 2 ani de la  publicarea legii în MO.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.