AHK salută acordarea R. Moldova statutului de țară candidată UE

AHK România salută decizia liderilor UE de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Salutăm decizia istorică a UE de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Felicităm poporul, Guvernul și Președinția Republici Moldova pentru progresele făcute și sperăm că acest statut va da noi impulsuri, atât din punct de vedere politic cât și economic. 

„Moldova trebuie să facă parte din familia europeană, iar apartenența la UE ar fi benefică pentru țară, dar și pentru Europa. Desigur că nu va fi un drum simplu pe care țara îl are de parcurs până la admiterea în UE, dar primii pași au fost făcuți, iar noi suntem alături și susținem în continuare relațiile economice trilaterale dintre România, Germania și Moldova, pentru ca acest obiectiv să fie atins în cât mai scurt timp. Republica Moldova este un amplasament investițional care oferă oportunități din cele mai diverse atât companiilor germane cât și celor românești, iar schimburile comerciale se dezvoltă pozitiv”, a subliniat Sebastian Metz, director general AHK România. 

Schimburile comerciale dintre România și Moldova, resp. Germania și Moldova:

An Exporturi RO către MD în mil. EUR Importuri RO din MD în mil. EUR Exporturi DE către MD în mil EUR Importuri DE din MD în mil. EUR
2018 1152 740 403 244
2019 1236 742 421 260
2020 1034 683 365 271
2021 1301 722 446 264

Sursa: INS, DeStatis

„Sperăm ca Republica Moldova să își urmeze cu succes parcursul european și să continue reformele începute pentru îndeplinirea criteriilor de aderare. Îi urăm mult succes!”, a mai spus Metz.

Începând cu 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează un centru de competență pentru Republica Moldova. AHK România este mandatată oficial să dezvolte în continuare relațiile economice dintre Germania și Republica Moldova în cadrul promovării comerțului exterior german. Centrul de competență este finanțat parțial de Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climatice (BMWK), în urma unei decizii a Bundestagului german. 

În calitate de cea mai mare organizație economică bilaterală cu sedii la București și Cluj, AHK România dorește să facă accesibil potențialul economic al Republicii Moldova comunității de afaceri româno-germane și să ofere companiilor moldovenești acces la know-how și la noi parteneri de afaceri. Centrul de competență AHK România oferă informații despre Moldova ca amplasament investițional tuturor companiilor interesate, organizează evenimente de business și delegații de afaceri și menține relații strânse cu organizațiile partenere din Germania, România și Republica Moldova. Suntem convinși că, în acest fel, consolidăm relațiile dintre companiile din România, Republica Moldova și Germania în sens trilateral, aducând astfel o contribuție valoroasă la dezvoltarea economică dinamică și durabilă în țările implicate.

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. Înființată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.