Air Schengen, din 31 martie: Reguli pentru minori pe aeroporturi (video)

Începând cu data de 31 martie, România devine stat membru Schengen cu drepturi depline, astfel că se elimină controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră), iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.

„Practic, la frontiera aeriană, zborurile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen (Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein) vor fi similare unui zbor intern”, informează Poliția de Frontieră Română.

Verificările realizate de polițiștii de frontieră asupra persoanelor la frontierele terestre cu Republica Bulgaria și Ungaria se vor realiza în continuare, deoarece pentru eliminarea acestora este nevoie de o altă decizie a Consiliului în acest sens.

Regulile pentru minori rămân neschimbate

În cazul minorilor, ei vor putea să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.

Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți, este nevoie doar de pașapor sau cartea de identitate.

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă pașaport sau cartea de identitate este necesară declarația autentificată la notar a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă pașaport sau cartea de identitate este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată, prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.

Declarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.

Însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

„Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

Ministerul Afacerilor Interna transmite, prin clipuri video, noile reguli:

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.