Alertă de ger, polei și ninsori viscolite în toată țara, până pe 15 februarie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două alerte, valabile începând din 11 februarie până pe 15 februarie, cu posibilitatea de prelungire.

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.

Cod Galben

Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori.

Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.

Cod Portocaliu

În perioada 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00, în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h.

În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

La București, începând de joi dimineaţa, cerul se va înnora treptat, iar din a doua parte a zilei, temporar vor fi precipitaţii, moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie, iar noaptea se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

În prima parte a zilei de vineri, temporar va mai ninge.

Temperaturile vor scădea brusc şi accentuat, de la 14… 16 grade Celsius, joi, spre valori cuprinse între -2 grade şi -1 grad, la începutul zilei de vineri. În noaptea următoare, va și ger, respectiv -10 grade.

Vântul va avea intensificări în special în seara zilei de joi şi în prima parte a nopţii de joi spre vineri, când rafalele vor atinge 45 – 55 km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.