Analiză 24REAL: Sectorul office dă semne de revenire

Pandemia a schimbat paradigma investițiilor imobiliare, din zona clădirilor comerciale (de birouri), unde exista o efervescență pe alocuri speculativă, spre zona rezidențială, unde cererea este în continuare excedentară, cu proiecte în dezvoltare și vândute încă din stadiul de schiță, pe o piață în care prețul materialelor de construcții la nivel mondial, cât și în România, a atins niveluri record, arată o analiză 24REAL.

Constantin Căpraru

„Imediat după lockdown, piața de birouri a reacționat emoțional: clienții au încercat să încheie înțelegerile contractuale ce vizau închirierea de spații de birouri sau să diminueze costurile cu chiria, însă după câteva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a dispărut, iar lucrurile au început să revină, treptat, la normal. O tendință observată de noi a fost aceea că au început să fie căutate spații de birouri în clădiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor în ceea ce privește perioadele contractuale mai mici, dar și cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor – cum ar fi, de exemplu, amenajarea spațiilor sau o perioadă de gratuitate la plata chiriilor”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Piața rezidențială însă, a reacționat cel puțin ciudat în ultimul an. „Pe de-o parte piața închirierilor de apartamente a scăzut la nivele istorice, cauza principală fiind închiderea activității educaționale și universitare, cât și posibilitatea de a lucra de acasă (Work From Home – WFH), în timp ce, pe de altă parte, piața vânzărilor a crescut constant lună de lună, atât din perspectiva cererii și a numărului de unități vândute, cât și a prețului cerut”, arată consultanții 24REAL.

Revenirea angajaților în birouri va duce nivelul închirierilor și preînchirierilor pe piața de birouri apropiat de anul 2019

În ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piață de birouri rămâne un segment foarte important al pieței imobiliare, cu o dinamică aparte și schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi.

Dacă în 2020 clienții au acționat mai întâi emoțional, mai ales după ieșirea din starea de urgență, și căutau să optimizeze costurile și să diminueze suprafețele închiriate, spre finalul anului 2020 și începutul lui 2021, clienții au început, treptat, să-și reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creștere a suprafețelor închiriate. Mai precis, de la începutul acestui an, spațiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou.

„Avem clienți, investitori imobiliari, care se uită cu mai multă atenție spre piața de birouri și vor să realizeze achiziții aici. Revenirea la birou, susțin aceștia, este o chestiune de timp. În 2021 majoritatea închirierilor efectuate cu ajutorul 24REAL au fost pentru dezvoltare de business (spații de birouri mai mari sau mai multe spații comerciale) și consolidare (companiile au spații de birouri în mai multe locații și acum doresc să concentreze toată activitatea într-un singur spațiu, mai mare). Există și companii care vor păstra sistemul de lucru hibrid, caz în care vor renunța la o parte din spațiile de birouri (mai ales prin subînchiriere – pe termen scurt)”, a adăugat Constantin Căpraru.

Potrivit acestuia, revenirea angajaților la birou și faptul că spațiile de lucru încep să se ocupe din nou, va duce piața office la un nivel de închiriere și preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.

Totodată, există anumite sectoare de activitate și domenii care se extind și caută spații mai mari (uneori și duble), chiar dacă se vor muta în aceste spații chiar și peste un an, cum este cazul telecom, construcții/amenajări/proiectare, distribuție/producție, electronice/electrocasnice, marketing online etc.

Prețul materialelor de construcții a explodat, la fel și prețurile în imobiliare: ce se întâmplă pe piața rezidențială

Activitatea intensă de pe șantierele din marile orașe, impreună cu situația creată de pandemie, au dus la o inflație neașteptată a prețurilor la materialele de construcții, în unele cazuri, de exemplu, valoarea acestora dublându-se în mai puțin de un an, cum este cazul soluțiilor de izolație cu polistiren.

Oscar Răceanu

„În ciuda creșterii accelerate a prețurilor cu materialele de construcții, lucru care va conduce și la o scumpire a locuințelor în acest an, și care vă continua și în 2022, nu considerăm că ne aflăm într-o bulă imobiliară, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumpărătorii de azi sunt mult mai solvabili. Piața imobiliară a învățat încă odată că produsele de calitate sunt vandabile în orice moment. Pandemia ne-a învățat că spațiul verde și terasele sunt mai importante decât am fi crezut vreodată, iar clienții încep să conștientizeze că trebuie să plătească și pentru acestea, întrucât confortul poate cere, uneori, sacrificii”, a explicat, la rândul său, Oscar Răceanu, Head of Residential Division 24REAL.

În ultimele șase luni, sectorul rezidențial a înregistrat o creștere accelerată a cererii pentru terenuri și case în zonele limitrofe ale Bucureștiului, dar și pentru terenuri (ideal cu autorizații) pentru dezvoltări imobiliare rezidențiale, în special în zona de nord, unde unitățile se vând cu prețuri și de peste 2.000 euro/mp. 

„Ca în multe domenii, nu există o predictibilitate prea mare în ceea ce privește prețul imobilelor, însă clienții doresc să facă investiții imobiliare – pentru că ele reprezintă, în continuare, unele dintre cele mai sigure plasamente. Clienții sunt interesați să investească în proprietăți care generează un randament anual, un model de business folosit cu succes în alte țări și care se dezvoltă cu rapiditate și în țara noastră”, a mai punctat reprezentantul 24REAL.

Planuri în acest an: creșterea echipei de consultanți și securizarea a peste 100 de tranzacții pe piața de birouri și rezidențială

În ciuda unei perioade marcate de incertitudine, echipa 24REAL s-a concentrat pe portofoliul de clienți și de soluții pe care le-a oferit, diversificându-și activitatea și pe sectorul rezidențial. La începutul anului 2020, 24REAL a deschis un departament rezidențial, într-un moment în care cererea creștea continuu, iar oferta făcea față cu greu volumului tranzacționat. Consultanții imobiliari care nu au scăzut calitatea serviciilor au reușit să-și mențină sau să-și dezvolte business-urile într-o astfel de perioadă. În plus, clienții serviciilor de consultanță devin din ce în ce mai conștienți de nevoile lor și, implicit, de nevoia de a angaja un specialist imobiliar.

Acest aspect, cât și cererea crescută din zona rezidențială au îndreptățit 24REAL să dezvolte o echipă specializată pe piața rezidențială, planul pentru acest an fiind de a ajunge până la 10 noi colegi care să completeze serviciile conexe și complete de pe piața de birouri. Acesta este și motivul pentru care sunt folosite experiența, expertiza și calitatea serviciilor din piață de birouri și în zona rezidențială, unde există un apetit cel puțin la fel de crescut de colaborare.

Tot în acest an, 24REAL țintește intermedierea cu succes a unui număr de peste 50 tranzacții pe piata de birouri (reprezentând aproximativ 18 000 mp de spații de birouri) și de peste 50 de unități (apartamente și case/vile) pe piața rezidențială.

Pe site-ul 24REAL sunt în prezent listate peste 850 birouri, spații comerciale și imobile spre închiriere și vânzare, iar ținta pentru finalul anului este ca numărul total al acestora să depășească 1.000 de unități.

Fondată în 2014, 24REAL este una dintre cele mai dinamice agenții de consultanță imobiliară specializate în tranzacționarea spațiilor de birouri cu suprafețe de până în 1.000 mp. 24REAL deține, în portofoliu, 99% dintre clădirile de birouri moderne din București și oferă servicii specializate de închiriere, vânzare și intermediere pentru orice tip de clădire cu profil comercial. 

La finalul anului 2020, 24REAL a înființat departamentul rezidențial, specializat în vânzarea și închirierea de locuințe, având în portofoliu proprietăți cu prețuri cuprinse între 80.000 euro și câteva milioane de euro. În primul an de la înființare, 24REAL țintește listarea unui număr de peste 300 de proprietăți pe portalul propriu. 24REAL este singura agenție imobiliară ce oferă gratuit servicii gratuite de space planning viitorilor chiriași, cu un arhitect specializat, cât și servicii juridice pentru mutarea sediului social. Echipa este formată din profesioniști cu o vastă experiență în domeniul imobiliar.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.