Bilete şi abonamente mai scumpe la transportul public din Iași

Biletele şi abonamentele la transportul public din Iași vor fi mai scumpe, de la 1 iunie, potrivit unei hotărâri adoptate, în 30 mai, de Consiliul local al municipiului Iaşi.

Astfel, preţul unui bilet pentru călătoria cu tramvaiul şi/sau autobuzele Companiei de Transport Public a fost majorat cu 20%, iar abonamentul, cu 39%. Un bilet pentru transportul urban va costa 3 lei, cu valabilitate de 120 minute, ca şi până acum, interval de timp în care călătorii au posibilitatea de a schimba mai multe mijloace de transport. Un bilet pentru zona metropolitană va fi 4 lei.

Abonamentul pentru o zi va fi 12 lei, cel de 7 zile va costa 30 lei, iar pentru 30 zile, la transportul urban, va costa 110 lei, în timp ce pentru transportul metropolitan va fi de 150 de lei. Un abonament pentru 6 luni va costa din luna iunie 550 lei, iar pentru un an – 1.100 lei. Abonamentul dedicat turiştilor va avea o valoare de 40 lei pentru 3 zile.

Primarul Mihai Chirica a argumentat scumpirea prin creşterea cheltuielilor cu energia electrică şi a carburanţilor: „Aceste majorări nu acoperă nici jumătate din costuri. Diferenţa o vom acoperi din bugetul local, prin compensaţii lunare pe care le plătim Companiei de Transport. Creşterea este motivată de creşterea exponenţială a costurilor de operare pentru transportul public. Mă refer la creşterea preţului la energie şi combustibil, dar şi datorită necesităţii majorării unor salarii a personalului de la CTP. Nu reuşim să acoperim în totalitate solicitările lor, dar le facem gradual. În continuare, rămâne gratuit transportul pentru elevi şi studenţi, pentru alte categorii sociale. Profesorii şi alte cadre care lucrează în învăţământul preuniversitar vor plăti în continuare jumătate din preţul unei călătorii sau abonament”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.