Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dotat cu scanner cu raze X

Transporturile suspecte care intră în țară prin Biroul Vamal Galați-Giurgiulești vor trece printr-o verificare rapidă și precisă, fără să fie necesară deschiderea coletelor.

La Biroul Vamal Galați-Giurgiulești a fost inaugurat primul dintre cele 26 de scanere cu raze X achiziționate de Autoritatea Vamală Română (AVR) în scopul reducerii în punctele vamale atât a evaziunii fiscale, cât și a traficului de droguri și substanțe periculoase.

Proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR” are finanțarea nerambursabilă prin PNRR în valoare de 34.060.459 euro.

Termenul de finalizare a amplasării celor 26 de scanere data de 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR).

  • În anul 2024, vor deveni operaționale 9 scanere, în următoarele puncte de frontieră: Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu și Moravița.
  • În anul 2025, vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din: Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.
  • În 2026, vor fi operaționale 9 scanere în vămile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

Ne angajăm ferm să eradicăm fenomenele ilicite și să îmbunătățim în mod constant eficiența și transparența în acest domeniu. În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mișcare strategică în acest sens. Ele vor revoluționa modul în care verificăm conținutul mijloacelor de transport, permițându-ne să efectuăm inspecții mai rapide și mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligența artificală nu numai că va consolida securitatea noastră națională, ci și va contribui la creșterea eficienței în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaționaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din țară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă”, a declarat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.