Câciu anunță noi condiții pentru amânarea plății ratelor la bănci

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat impunerea de noi condiții pentru amânarea plății ratelor la bănci timp de 9 luni. Astfel, familiile și companiile care doresc acest lucru trebuie să dovedească faptul că le-au crescut cu 25% cheltuielile.

„„Nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei cu dificultăți la plata ratelor. La finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența. Nu este o scutire, ci o amânare la plată. Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor / familie sau a cheltuielilor/companie cu 25%. Procedura va fi destul de simplă, dar acest lucru s-a agreat cu sistemul bancar. BNR va aviza acest proiect și va emite o metodologie”, a spus Adrian Câciu, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului.

Câciu a mai spus că Guvernul a aprobat două proiecte de lege privind retragerea României din băncile cu capital rusesc – Banca Internaţională de Investiţii și Banca Internaţională de Cooperare Economică: „Respectăm angajamentul pe care l-am luat. Ne coordonăm cu celelalte țări membre. În toată această perioadă, până Parlamentul va aproba cele două proiecte de legi, vom începe negocierile de ieșire. Românii nu au de ce să se teamă de retragerea României din cele două bănci rusești. Administratorii de fonduri de pensii știau aceste lucruri de două luni. Negocierile care se vor purta au în vedere tocmai acest lucru: ca impactul să fie neutru. Nu vă pot da detalii privind negocierile care vor avea loc”.

Despre creșterea salariilor bugetarilor, pe care Guvernul vrea să o finanțeze din reducerea cu 10% a cheltuielilor publice la capitolul „bunuri și servicii”, Adrian Câciu a declarat: „Am făcut această consolidare printr-o mai bună gestionare a cheltuielilor bugetare. Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat. Nu uitați că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat. (…) Este exclusă înghețarea pensiilor sau salariilor”.

Ministrul Finanțelor a precizat că „deficitul fiscal este de 1,23% din PIB, în scădere cu 4,2 miliarde de lei față de anul trecut”. „Creșterea economică se traduce fără inflație. Nu e creștere nominală, ci e creșterea reală, fără inflație! Unul din obiectivele modificărilor Codului Fiscal este creșterea deducerilor fiscale. Dar vreau să precizez că nu vor crește taxele peste nivelul lor maximal! Dar să vedem discuțiile din grupul de lucru din cadrul Coaliției. Ținem cont de toate recomandările Comisiei de a face o reformă fiscală prin PNRR. (…) Acum asistăm la o inflație pe costuri, pe ofertă, nu pe cerere agregată. (…) Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”.

Adrian Câciu a dat asigurări că „până la finalul acestui an, vom avea toate punctele vamale acoperite cu scannere”.

Declarațiile complete, AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.