Camere video anti-telefon la volan

ROADPOL a inițiat introducerea camerelor anti-telefon de înaltă tehnologie, pentru depistarea utilizării acestora de către șoferi, în Germania.

Statul german Renania-Palatinat urmează să devină primul din țară care va introduce dispozitivele Monocam împotriva distragerii șoferului. Succesul vine după ce fostul președinte ROADPOL și actual membru al Comitetului Executiv, Volker Orben, el însuși reprezentant al Poliției din Renania-Palatinat, a prezentat Guvernului tehnologia și i-a convins pe guvernanți să ia în considerare această idee.

Proiect-pilot

Ca urmare a succesului unui proiect-pilot desfășurat în Trier, landul german Renania-Palatinat intenționează să instaleze „Monocamere” – radare mobile care pot detecta dacă șoferii își folosesc telefoanele inteligente – pe întreg teritoriul său. “Proiectul pilot dovedește că Monocams au un efect preventiv și pot fi utilizate pentru a îmbunătăți siguranța rutieră în Renania-Palatinat. De aceea, dorim să fim primul land federal care le introduce”, a declarat Michael Ebling, ministrul de Interne al Renania-Palatinat.

Elbling a prezentat o analiză preliminară a proiectului pilot, care a fost realizat de prefecturile de poliție din Trier și Mainz. „Am constatat că noua noastră abordare a redus cu cel puțin jumătate numărul de nereguli legate de distragerea atenției la volan”, a explicat ministrul, înainte de a sublinia că „în multe cazuri, efectul preventiv merge chiar mai departe”.

Ținta

Scopul statului federal cu această nouă tehnologie de radare mobile este de a „reduce accidentele cauzate de distragerea atenției la volan”. În 2022, Poliția din Renania-Palatinat a înregistrat 1.041 de accidente cauzate de distragerea atenției. În viitor, fiecare sediu de poliție din Renania-Palatinat va fi echipat cu un astfel de sistem mobil de radare de viteză. Ministrul de interne a anunțat că, în cadrul următoarei modificări a Legii poliției și a ordinii publice, „vom elabora o propunere, al cărei temei juridic va permite utilizarea permanentă a Monocam. Desigur, vom lua în considerare și aspectele legate de protecția datelor”.

Sistemul Monocam

Sistemul Monocam, dezvoltat în Țările de Jos, detectează în timp real momentul în care un șofer de mașină sau de camion ține în mână un dispozitiv mobil în timp ce conduce și face automat o fotografie. Camerele sunt adesea poziționate la pasaje superioare, permițând vizibilitatea în zona de jos, în spatele tabloului de bord, unde șoferii au tendința de a ascunde mâna care ține dispozitivul. Imaginile sunt transmise instantaneu către un computer și analizate de către ofițeri de poliție instruiți, deoarece nu toate imaginile sunt clare. Oricine este prins folosind un telefon mobil în timp ce conduce este amendat cu 100 de euro și pierde un punct de pe permisul de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.