Caravana Reciclării Creative 2024

Caravana Reciclării Creative își continuă călătoria, în 2024, în alte 8 județe din România. Proiectul semnat de OSCAR Downstream și Asociația PlaYouth, aflat la a doua ediție, angrenează sute de profesori și elevi, într-un maraton de ateliere dedicate reciclării și metodelor inovatoare de refolosire a materialelor reciclabile. 

800 de profesori din 160 de unități de învățământ vor beneficia de un complex program educațional, cu focus pe grija față de mediu, principiile de bază ale economiei circulare și stimularea creativității.

Profesorii din învățământul preuniversitar, învățători și educatori din județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș se pot înscrie, până pe 30 ianuarie 2024, pentru a participa la editia a-II-a a Caravanei. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate deșeurile pe care le generăm? De la recipiente din plastic, la aparate electronice vechi, societatea noastră produce o cantitate uimitoare de gunoi în fiecare zi. Dar dacă ți-am spune că există un grup de indivizi creativi care transformă acest gunoi în comori? 

Reciclarea nu înseamnă doar separarea gunoiului în coșuri diferite, ci poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor, este vorba despre îmbrățișarea creativității și identificarea unei a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea. Acesta este focusul proiectului „Caravana Reciclării Creative”. Abordarea creativă a reciclării subliniază importanța încorporării durabilității și a conștiinței ecologice în fiecare aspect al vieții noastre. Prin refolosirea materialelor care, altfel, ar ajunge în gropile de gunoi, putem da viață unor lucruri uimitoare, care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai bun.

Tema principală a proiectului este ca fiecare echipă participantă, formată din câte 5 profesori, alături de grupe de elevi, să realizeze în unitățile lor școlare 5 zone de reciclare și recreere: colectare selectivă, lectură, păsări fericite, zona verde și reciclare creativă.

„Ne dorim ca echipele participante să descopere și să transmită mai departe informații despre sustenabilitate, consum rațional și colectare selectivă, prin activități experiențiale și exerciții practice care să inspire persoanele să devină mai conștiente de impactul lor asupra mediului și a ecosistemului și de ce nu, să promoveze și să transforme cunoștințele dobândite într-un hobby plăcut și benefic atât pentru ei, cât și pentru mediul înconjurător”, a declarat Cimpoeșu Andreea, managerul acestui proiect.

Cadrele didactice vor participa în luna Februarie la maratoane de 1 zi, în cadrul a 8 întâlniri live, câte una pentru fiecare județ, cu ateliere în care vor primi toate informațiile necesare pentru a realiza acest proiect până la jumătatea lunii mai. Sunt incluse și sesiuni de lucru în care profesorii participanți vor concepe primele planuri, pe care le vor aborda alături de echipele lor în derularea activităților.

Prima ediție a Caravanei s-a desfășurat, în 2023, în 4 județe: Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu, și a implicat peste 400 de profesori, învățători și educatori, alături de elevii lor din 84 de unități de învățământ. 

„Anul trecut, acest proiect a fost primit cu mult interes și entuziasm, astfel că, extinderea la un număr dublu de județe a venit firesc, pentru a include și mai mulți beneficiari. Credem că lucrurile se pot schimba și în țara noastră, dacă ne pasă și dacă ne implicăm. Atât noi, oamenii mari, cât și oamenii mici, putem contribui cu toții la protejarea mediului înconjurător. Responsabilitatea socială corporativă constituie o componentă importantă a strategiei noastre și în acest an. Cu o istorie de peste 22 de ani, OSCAR Downstream s-a adaptat și evoluează în mod constant împreună cu partenerii și clienții noștri, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor societății în schimbare’’, a declarat Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.

Implementarea în cele 20 de unități de învățământ, din fiecare județ, se va face până pe 15 mai și se va închide în urma jurizării și desemnării câștigătorilor, pe data de 28 iunie 2024. 32 din cele 160 de instituții de învățământ vor fi premiate. Pentru fiecare județ se acordă:

  • Premiul I: o tabără la munte pentru profesorii participanți din școală, 4 zile (3 nopți);
  • Premiul II: o imprimantă pentru școală;
  • Premiul III: kit-uri cu rechizite BIC;
  • Mențiune: acces la o conferință și trei workshop-uri online organizate de PlaYouth.

Succes tuturor echipelor înscrise!

Despre Asociația PlaYouth

PlaYouth aduce jocul, arta şi bucuria în educaţia şi dezvoltarea copiilor prin organizarea de activităţi educativ-creative, atât pentru copii, la care pot participa şi părinţii, într-un mediu primitor, călduros şi vesel, cât și pentru părinți sau profesori.

Organizăm ateliere, cursuri, conferințe, excursii, petreceri şi programe de educaţie alternativă pentru copii, părinți, profesori sau adulți. Acestea au rolul de a-i ajuta să aibă încredere în ei, să interacţioneze mai uşor, să-şi dezvolte creativitatea, să se relaxeze, să-şi descopere pasiunile şi talentele.

Despre OSCAR Downstream

OSCAR Downstream este o companie parte din Alfa Group, un grup sută la sută românesc, fondat de Alin Niculae, ce reunește o gamă largă de companii din diverse domenii. Cu o istorie de peste 22 de ani pe piață, cu peste 5.000 de clienți din industrii cheie, precum transport, construcții, industrie sau agricultură, OSCAR Downstream are un portofoliu vast de servicii și produse B2B și o dezvoltare naturală spre B2C.

Rețeaua sa de benzinării a depășit 100 de stații distribuite strategic la nivel național: 30 de stații proprii dedicate segmentului de clienți B2B sub brandul OSCAR Drive, poziționate de-a lungul principalelor drumuri comerciale și peste 70 de benzinării în franciză sub brandul RO concept OSCAR, pentru clienții B2C, lansat în 2017.

La acestea se adaugă peste 2.500 de stații de incintă OSCAR – DIESELPoint (concept introdus în premieră pe piața din România de către OSCAR Downstream, în 2004, care permite alimentarea cu carburant direct în locația clientului). OSCAR Downstream este singura companie de profil din România care oferă clienților și servicii de mentenanță și service dedicat pentru aceste stații de incintă.

Infrastructura sa logistică performantă include, într-un lanț logistic integrat propriu, o flotă cu peste 80 de autocisterne moderne (cea mai mare flotă proprie de autocisterne de pe piața din România), precum și o rețea proprie de depozitare, cu o capacitate de stocare a motorinei și benzinei de peste 65.000 mc. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.