Cazierul judiciar, eliberat online

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online, în mod gratuit, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro.

Prin platforma dedicată în hub-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost generate, în primele 24 de ore de la lansare, 5.532 astfel de documente.

Totodată, au fost create 7.684 de conturi, iar 6.912 dintre acestea au fost validate prin GHISEUL.RO, în timp ce 153 de cetăţeni au mers la unităţile de poliţie pentru validarea conturilor.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.
Pașii de urmat pentru obținerea certificatului de cazier judiciar electronic

Fără deplasare la Poliție:

– prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționati către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
 
Un drum la Poliție:
 
– prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania.
 
Solicitanții completează un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice.
 
În prima fază, certificarea identității va fi realizată prin prezentarea la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate).
 
După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic.
 
Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.
 
Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier și al CNP-ului persoanei.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.