CCR a respins contestația pe noile taxe: Legea merge la promulgare

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, în 18 octombrie, sesizarea depusă de parlamentarii opoziției împotriva legii privind noile măsuri fiscale, între care majorări și introduceri de taxe și impozite, pe care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea, în 26 septembrie.

Preşedintele CCR, Marian Enache, a declarat miercuri, după respingerea sesizării de neconstituționalitate:

„Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale, în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar fiscală. Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei. Articolul din lege referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţional. Totodată, instanţa constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, celelalte peste 30 de critici formulate în sesizare”.

Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă numai după ce Curtea va publica motivarea deciziei.

Iată principalele măsuri asumate de Guvernul Ciolacu:

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel:

• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei.
 
Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.
 
TVA
  • Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă
  • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
  • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs
  • Se introduce o taxă pentru zahăr.

Impozit special pentru:

  • persoanele care au în proprietate clădiri cu valoarea impozabilă a clădirii de peste 2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.
  • Taxarea companiilor mari și a băncilor.
  • Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Alte măsuri:

  • PFA – activități independente: plafon CASS la 60 de salarii minime.
  • Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%: vor achita 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime; dacă au mai mult, va fi plafonat la cele 60.
  • Voucherele de vacanță vor fi acordate numai acelor bugetari care au venituri salariale mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei
  • Indemnizația de hrană va fi acordată numai bugetarilor ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.
  • Cuantumul sporului de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maxim 1.500 lei.
  • Se reduc cu cel puțin 15% cheltuielile cu materiale și servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.