CE: Recomandări pentru ridicarea restricțiilor de călătorie

Comisia Europeană a prezentat, în 13 mai, un pachet de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și să permită întreprinderilor din turism să se redeschidă, după luni de blocare, respectând, în același timp, măsurile de sănătate necesare.

Orientările Comisiei vizează să ofere oamenilor șansa de a se bucura de odihnă, relaxare și aer curat. De îndată ce situația de sănătate o permite, oamenii ar trebui să fie capabili de a lua legătura cu prietenii și familia, în propria lor țară UE sau peste granițe, cu toate măsurile de siguranță și de precauție necesare.

Pachetul își propune, de asemenea, să ajute sectorul turistic al UE să se revină din pandemie, sprijinind întreprinderile și asigurând că Europa continuă să fie destinația numărul unu pentru vizitatori.

Pachetul Comisiei de turism și transport include:

  • O strategie generală de recuperare în 2020 și nu numai;
  • O abordare comună pentru restabilirea liberei circulații și ridicarea restricțiilor la frontierele interne ale UE într-un mod gradat și coordonat
  • Un cadru care să sprijine restabilirea treptată a transportului, asigurând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului;
  • O recomandare care urmărește să facă din bonurile de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea numerarului pentru consumatori;
  • Criterii pentru restabilirea activităților turistice în siguranță și treptat și pentru elaborarea de protocoale de sănătate pentru unitățile de ospitalitate, cum ar fi hoteluri.

Pentru turiști și călători

Comisia încearcă să ofere oamenilor capacitatea, încrederea și siguranța de a călători din nou cu următoarele măsuri:

  • Restabilirea în siguranță a libertății de mișcare și ridicarea controalelor la frontiera internă:

Libera circulație și călătoriile transfrontaliere sunt esențiale pentru turism. Deoarece statele membre reușesc să reducă circulația virusului, restricțiile privind libera circulație ar trebui înlocuite cu măsuri mai direcționate. În cazul în care ridicarea generalizată a restricțiilor nu este justificată de situația de sănătate, Comisia propune o abordare etapizată și coordonată, care începe prin ridicarea restricțiilor între zone sau state membre cu situații epidemiologice suficient de similare. Abordarea trebuie să fie, de asemenea, flexibilă, incluzând posibilitatea de a reintroduce anumite măsuri dacă situația epidemiologică impune. Statele membre ar trebui să acționeze pe baza următoarelor 3 criterii:

  • epidemiologice, în special concentrându-se pe domenii în care situația se îmbunătățește, bazată pe îndrumarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și pe harta regională elaborată de ECDC;
  • capacitatea de a aplica măsuri de izolare pe toată durata călătoriei, inclusiv la trecerea frontierei, inclusiv garanții și măsuri suplimentare în care distanțarea fizică poate fi dificil de asigurat și considerente economice și sociale, prioritizând inițial mișcarea transfrontalieră în domenii cheie de activitate și incluzând motive personale.

Principiul nediscriminării are o importanță deosebită: atunci când un stat membru decide să permită deplasarea pe teritoriul său sau în anumite regiuni și zone de pe teritoriul său, acesta ar trebui să facă acest lucru în mod nediscriminatoriu – permițând călătoriile din toate zonele, regiunile sau țări din UE cu condiții epidemiologice similare. În aceeași ordine de idei, orice restricție trebuie ridicată fără discriminare, pentru toți cetățenii UE și pentru toți rezidenții statului membru, indiferent de cetățenia lor, și trebuie aplicată tuturor părților Uniunii, într-o situație epidemiologică similară.

  • Restabilirea serviciilor de transport în toată UE, protejând în același timp sănătatea lucrătorilor și a pasagerilor din transport:

Ghidurile prezintă principii generale pentru refacerea sigură și treptată a transportului de pasageri pe calea aerului, feroviar, rutier și navigabil. Liniile directoare prezintă o serie de recomandări, cum ar fi nevoia de a limita contactul între pasageri și lucrătorii de transport și pasagerii înșiși, reducând, dacă este posibil, densitatea pasagerilor.

Ghidurile includ, de asemenea, indicații privind utilizarea echipamentelor de protecție personală, cum ar fi măștile de față și protocoale adecvate în cazul în care pasagerii prezintă simptome coronavirus. Liniile directoare fac, de asemenea, recomandări pentru fiecare mod de transport și necesită o coordonare între statele membre, având în vedere restabilirea conexiunilor treptate între ele.

  • Reluarea în siguranță a serviciilor turistice:

Comisia stabilește un cadru comun care oferă criterii pentru restabilirea în siguranță și treptat a activităților turistice și dezvoltarea protocoalelor de sănătate pentru hoteluri și alte forme de cazare, pentru a proteja sănătatea oaspeților și a angajaților. Aceste criterii includ dovezi epidemiologice; există o capacitate suficientă a sistemului de sănătate pentru localnici și turiști; capacitate de supraveghere și monitorizare robustă și de urmărire a contactelor. Aceste orientări vor permite oamenilor să stea în siguranță la hoteluri, campinguri, pensiuni sau alte unități de cazare de vacanță, să mănânce și să bea la restaurante, baruri și cafenele și să meargă la plaje și alte zone de agrement.

  • Asigurarea interoperabilității transfrontaliere a aplicațiilor de urmărire:

Statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra liniilor directoare pentru a asigura interoperabilitatea transfrontalieră între aplicațiile de urmărire, astfel încât cetățenii să poată fi avertizați despre o posibilă infecție cu coronavirus și atunci când călătoresc în UE. Acest lucru va ghida dezvoltatorii care lucrează cu autoritățile naționale de sănătate.

Aceste aplicații de urmărire trebuie să fie voluntare, transparente, temporare, cibernetice, folosind date anonimizate, ar trebui să se bazeze pe tehnologia Bluetooth și să fie interoperabile peste granițe, precum și în sistemele de operare. Interoperabilitatea este crucială: cetățenii UE trebuie să poată primi alerte despre o posibilă infecție într-un mod sigur și protejat, oriunde s-ar afla în UE și orice aplicație folosesc. Comisia sprijină statele membre în găsirea soluției potrivite, în conformitate cu principiile enunțate în caseta de instrumente a UE și orientările Comisiei privind protecția datelor.

  • Crearea voucherelor este o opțiune mai atractivă pentru consumatori:

În conformitate cu normele UE, călătorii au dreptul să aleagă între bonuri sau rambursare în numerar pentru biletele de transport anulate (avion, tren, autobuz / autocar și feriboturi) sau călătorie în pachet. În timp ce reafirmă acest drept, recomandarea Comisiei vizează să asigure ca bonurile să devină o alternativă viabilă și mai atractivă la rambursarea călătoriilor anulate în contextul pandemiei actuale, care a pus, de asemenea, eforturi financiare grele operatorilor de turism. Tichetele voluntare ar trebui protejate împotriva insolvenței emitentului, cu o perioadă de valabilitate minimă de 12 luni și trebuie rambursate după cel puțin un an, dacă nu sunt răscumpărate. De asemenea, aceștia ar trebui să ofere pasagerilor o flexibilitate suficientă, ar trebui să permită pasagerilor să călătorească pe aceeași rută în aceleași condiții de serviciu sau călătorii să rezerve un contract de călătorie pachet cu același tip de servicii sau de o calitate echivalentă. De asemenea, ar trebui să fie transferați unui alt călător.

Pentru întreprinderile turistice

Comisia își propune să sprijine sectorul turistic al Europei prin:

  • Asigurarea lichidității pentru întreprinderile turistice, în special IMM-urile, prin:

o Flexibilitatea în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat care permit statelor membre să introducă scheme, precum scheme de garanție pentru bonuri și scheme de lichiditate suplimentare, pentru a sprijini companiile din sectoarele de transport și de călătorie și pentru a se asigura că cererile de rambursare cauzate de pandemia coronavirus sunt satisfăcute. Sistemele de bonuri pot fi aprobate de Comisie foarte rapid, la notificarea de către statul membru în cauză.

o Finanțarea UE: UE continuă să ofere lichiditate imediată întreprinderilor afectate de criză prin intermediul Inițiativei pentru răspunsul la Coronavirus, sub gestionarea comună cu statele membre. În plus, Comisia a pus la dispoziție până la 8 miliarde EUR finanțare pentru 100.000 de întreprinderi mici afectate de criză, cu Fondul European de Investiții.

  • Economisirea locurilor de muncă cu scutire financiară de până la 100 de miliarde de euro din programul SURE:

Programul SURE ajută statele membre să acopere costurile schemelor naționale de muncă pe timp scurt și a unor măsuri similare care să permită companiilor să păstreze locurile de muncă. De asemenea, Comisia sprijină parteneriatele dintre serviciile de angajare, partenerii sociali și companii pentru a facilita recalificarea, în special pentru lucrătorii sezonieri.

  • Conectarea cetățenilor la oferta turistică locală, promovarea atracțiilor locale și a turismului și Europa ca destinație turistică sigură:

Comisia va colabora cu statele membre pentru a promova un sistem de bonuri de patronaj în cadrul căruia clienții își pot sprijini hotelurile sau restaurantele preferate. De asemenea, Comisia va promova campanii de comunicare paneuropeană, care prezintă Europa ca destinație turistică numărul unu.

Pentru a completa măsurile pe termen scurt, Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru promovarea turismului durabil, în conformitate cu Acordul Verde European și pentru a încuraja o transformare digitală a serviciilor turistice pentru a oferi mai multe opțiuni, o mai bună alocare a resurselor și noi modalități de gestionare a călătoriilor. si fluxurile turistice.

Comisia va organiza o convenție turistică europeană cu instituțiile UE, industria, regiunile, orașele și alte părți interesate pentru a construi în comun viitorul unui ecosistem turistic european durabil, inovator și rezistent – „Agenda europeană pentru turism 2050”.

Membrii Colegiului au spus:

Vicepreședinta pentru Promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: “Turismul este vital pentru piața unică și pentru cele patru libertăți ale acesteia și contribuie esențială la modul de viață economic, social și cultural al UE. De asemenea, a fost profund afectat. prin măsurile necesare pentru a conține COVID-19. Întrucât statele noastre membre ridică treptat măsuri restrictive, punem bazele repornirii ecosistemului turistic și a pieței unice într-un mod sigur, proporțional, care să împiedice reapariția virusului în UE, în timp ce ne protejăm modul de viață.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Milioane de IMM-uri și întreprinderi de familie care lucrează în spații de cazare, restaurante, transporturi de călători și agenții de turism riscă faliment și pierderi de locuri de muncă – trebuie urgent să se întoarcă la muncă. Ajutăm turismul european să revină pe drum, rămânând sănătos și în siguranță. Astăzi vă propunem o abordare europeană comună pentru gestionarea a ceea ce va rămâne un sezon de vară 2020 dificil, în timp ce ne pregătim pentru un ecosistem turistic mai durabil și digital în viitor.”

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Știm cât de mult așteaptă cu nerăbdare cetățenii europeni vara și să călătorească. Sacrificiile lor uriașe din ultimele luni vor face posibilă o redeschidere prudentă și treptată – deocamdată. Dar deconfinarea și turismul nu vor fi lipsite de riscuri atâta timp cât virusul circulă printre noi. Trebuie să menținem vigilența, distanțarea fizică și măsurile de precauție riguroase pentru sănătate pe întregul ecosistem de transport și turism pentru a preveni focarele pe cât posibil. Nu vom permite pierderea eforturilor noastre.”

Comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders, a declarat: „Consumatorii europeni pot fi asigurați: Comisia nu își va retrograda drepturile UE pentru rambursarea călătoriilor anulate. Vă recomandăm, însă, să faceți tichetele mai atractive pentru cei care au ales această opțiune. Între timp, libertatea de mișcare este dreptul potrivit pentru care cetățenii europeni prețuiesc cel mai mult. Este important să restabiliți acest drept imediat ce circumstanțele o permit.”

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Ne propunem să creăm condiții sigure în fiecare mod de transport, în măsura posibilului, atât pentru persoanele care călătoresc, cât și pentru lucrătorii de transport. Pe măsură ce restabilim conectivitatea, aceste orientări vor oferi autorităților și părților interesate un cadru standard. Prioritatea noastră este de a restabili mobilitatea cât mai curând posibil, dar numai cu prevederi clare pentru securitate și sănătate.”

Europa găzduiește un ecosistem turistic vibrant. Călătoria, transportul, cazarea, alimentele, recreerea sau cultura, contribuie la aproape 10% din PIB-ul UE și oferă o sursă cheie de angajare și venit în numeroase regiuni europene. 267 de milioane de europeni (62% din populație) fac cel puțin o călătorie privată de agrement pe an și 78% dintre europeni își petrec vacanța în țara lor de origine sau în altă țară a UE.

De asemenea, ecosistemul turistic a fost unul dintre cele mai afectate de restricțiile grele la mișcare și călătorie impuse ca urmare a focarului de Coronavirus. Organizația Mondială a Turismului (OMT) prevede o reducere de 60% până la 80% a sosirilor internaționale, însumând pierderi cuprinse între 840 și 1,100 miliarde EUR din veniturile din export din întreaga lume. În Europa, vara este un anotimp crucial pentru turism: într-un sezon mediu de vară (iunie-august) rezidenții UE fac 385 de milioane de călătorii turistice și cheltuiesc 190 de miliarde de euro.

Pachetul de astăzi urmărește calea stabilită de Foaia de parcurs comună Europeană publicată de Comisie la 14 aprilie în cooperare cu Consiliul European. Foaia de parcurs a oferit o abordare treptată a măsurilor de contenție treptată introduse din cauza focarului de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.