Coaliția pentru Siguranță Rutieră, semnal de alarmă

Coaliția pentru Siguranță Rutieră atrage atenția asupra tragediilor produse pe șoselele României, anul trecut.

foto: Jean-Mihai-Pîlșu

Astfel, conform celor mai recente date publicate de către Inspectoratul General al Poliției Române, anul trecut s-au produs circa 4.500 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane și rănirea gravă a altor 3.535, iar agenții rutieri au constatat 53.961 de infracțiuni privind siguranța circulației. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Acestor accidente li se adaugă accidentele instrumentate prin formularul „Constatarea amiabilă de accident”, totalizând aproximativ 400.000 de accidente rutiere anual, ceea ce transformă România în „Țara accidentului la minut”.

România este fruntașă la accidente rutiere în Uniunea Europeană, iar acest fapt are efecte în lanț asupra miilor de familii expuse acestor tragedii, și nu numai. Înregistrăm în țara noastră o rată medie de accidente de 6,6% la nivelul întregului parc auto, o cifră semnificativ mai mare decât Ungaria (2,8%), Cehia (2,8%) și Slovenia (2,6%) și nu putem ignora gravitatea situației. Iar în sectorul de transport, frecvența este de trei ori mai mare decât media generală (19% față de 6,6%). Când facem comparații cu țările din Europa, trebuie să ne uităm și la comportamentul pe care fiecare dintre noi îl avem în trafic, nu doar la sistemele pe care fiecare țară le are implementate.

Dincolo de tragediile umane, rata foarte mare a accidentelor rutiere este unul dintre factorii de bază care influențează prețul polițelor RCA. Subliniem că, în căutarea de soluții pentru sistemul RCA, trebuie avute în vedere în primul rând cauzele care au dus la situația actuală, respectiv numărul ridicat al accidentelor rutiere și al deceselor asociate, un capitol la care România este, din păcate, fruntașă. 

În acest context, Coaliția pentru Siguranță Rutieră, din care fac parte peste 35 de organizații și experți care și-au propus să contribuie la scăderea frecvenței și severității accidentelor rutiere, urmărește stabilirea unui set cuprinzător de măsuri pentru creșterea siguranței rutiere în România. Aceste măsuri au fost deja sintetizate în Carta Albă a Siguranței Rutiere, recent lansată, și urmăresc trei direcții de acțiune: politici publice pentru îmbunătățirea legislației, campanii de educație și informare, precum și proiecte concrete pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Printre măsurile imediate care vizează siguranța în trafic, propuse de experți în cadrul CSR, se numără:

  • Săptămâna Siguranței Rutiere (ce urmează să aibă loc între 15 și 21 mai, în fiecare an), fundamentată pe necesitatea de a educa populația în spiritul unei responsabilități colective pentru a diminua nivelul accidentelor rutiere. Dorința noastră este ca săptămâna aceasta să devină cea mai sigură perioadă a anului în materie de securitate rutieră, pentru toți participanții la trafic.
  • dotarea Poliției Rutiere cu vehicule neinscripționate, conform modelului de bune practici în UE.
  • impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane, care să fie însoțite de amenzi automate.

Coaliția consideră esențială o colaborare amplă cu toate părțile interesate, pentru a reduce accidentele rutiere și consecințele asupra victimelor pe termen lung. Subliniem importanța unei abordări sustenabile, care adresează inclusiv cauzele profunde ale evoluțiilor din zona RCA, în detrimentul unei soluții temporare, concentrată pe efecte.

În 2024, Coaliția va propune proiecte legislative și va facilita discuții pentru transformarea șoselelor românești în spații mai sigure, având în vedere colaborarea dintre sectorul public și privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.