Codul rutier, modificat de Guvern

Guvernul a modificat şi completat prin Ordonanță (OG), în ședința din 10 august, OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier), astfel încât proprietarii de autovehicule și remorci care nu au domiciliul, reședința sau sediul în România să poată solicita înmatricularea temporară a acestora pentru a putea fi scoase din țară în vederea înmatriculării în alt stat.

Solicitarea poate fi depusă la oricare autoritate competentă din România să realizeze operațiuni de înmatriculare.

Ordonanța adoptată include, totodată, posibilitatea ca titularii unor permise de conducere străine care solicită preschimbarea acestora cu documente similare românești, dar care nu îndeplinesc condițiile impuse de reglementările în vigoare, să obțină permisul de conducere, în urma susținerii examenului în România constând în proba teoretică și practică, fără a efectua pregătirea în cadrul unei școli de conducători auto.

S-a reglementat, prin același act normativ, „cazul de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive”. „În practică, s-au întâlnit situații în care, în urma analizei mostrelor biologice, a rezultat absența în organism a substanțelor psihoactive. În aceste situații, permisul de conducere reținut potrivit art. 195  din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii. Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare. Soluția identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, precizează Executivul.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.