Colliers: România, vârf de investiții de 1,2 mld euro, în 2022, pe inflație

România a înregistrat un vârf de investiții, în anul 2022, în ciuda inflației, creșterii costurilor de finanțare și a incertitudinii economice generale, conform raportului „Highlights 2022 CEE-6 Real Estates Market”, publicat de Colliers. Astfel, volumul activelor imobiliare comerciale a depăşit valoarea de 1,2 miliarde de euro, fiind cel mai mare, din 2007 până în prezent. 

Laurențiu Lazăr

Precizările transmise ZIUA CARGO:  

Anul 2022 s-a încheiat cu un nivel record al investițiilor în active imobiliare comerciale, România înregistrând un volum de peste 1,2 miliarde de euro, cel mai mare din 2007 încoace. La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piaţa de real estate s-a remarcat prin dinamismul pieței de spații industriale, revenirea sectorului de retail la valorile pre-pandemie în privința traficului în magazine și creșterea importanței criteriilor ESG în zona de birouri.

„Anul 2022 a fost unul al provocărilor, dar și al reușitelor în zona investițiilor imobiliare și a sectorului industrial. Economia României și piața imobiliară locală s-au maturizat mult în ultimul deceniu, 2022 confirmând că țara are potențialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional”, spune Laurențiu Lazăr, managing partner la Colliers.Astfel, în zona rezultatelor favorabile, raportul Colliers menționează volumul înregistrat de piața investițiilor imobiliare, cu tranzacții de peste 1,2 miliarde euro, cea mai bună valoare după 2007, a doua cea mai bună din istorie și o creștere semnificativă față de volumul obișnuit mediu în zona a 900 de milioane de euro, înregistrat din 2014, până în prezent. Comparativ cu perioada 2005-2009, o diferență notabilă a perioadei recente vine de la divergența randamentelor proprietăților comerciale și față de regiune, dar și față de mersul economiei în general. Astfel, România a rămas în urma regiunii din prisma randamentelor în pofida unei performanțe economice mai bune, ceea ce ar trebui sa confere pieței un grad mai ridicat de rezistență la iminenta corecție.

O altă temă majoră punctată în raportul Colliers, cu implicații semnificative pentru economia locală, este reprezentată de dinamismul pieței de spații industriale și logistice, mai ales având în vedere anunțurile tot mai numeroase cu privire la fabricile majore care se vor construi în România. Consultanții Colliers sunt de părere că acestea marchează începutul procesului de relocare a unităților de producție din Asia și Rusia, în contextul noilor realități geopolitice, dar reprezintă, totodată, și rezultatul investițiilor importante în zona de infrastructură, o altă temă de mare interes a anului 2022.

Și piața rezidențială încheie un an record în zona livrărilor, cu un volum total de unități finalizate cu cel puțin 40% mai mare, față de media deceniului precedent, dinamismul din zona construcțiilor păstrându-se și pe final de an. Totuși, provocările generate de scăderea nivelului de trai și creșterea dobânzilor au început să se facă și ele resimțite, în cursul anului, dar nu suficient de puternic încât să știrbească rezultatele foarte bune.

„În ceea ce privește segmentul clădirilor de birouri, anul care s-a încheiat a fost unul relativ dinamic, marcat atât de o cerere în creștere, cât și de noi intrări pe piața locală, precum centrele de servicii ale Ford și Booking. Iar aceste rezultate bune au venit în pofida interesului în creștere pentru munca în regim hibrid. Dar, poate o tendință mai importantă pentru zona de birouri, și nu numai, o reprezintă atenția sporită acordată angajamentelor de mediu, sociale și de guvernanță, așa-numitele criterii ESG, și în special celor legate de zona de mediu. Costurile de operare în creștere i-au determinat și pe dezvoltatori, și pe chiriași să fie mult mai conștienți în privința importanței clădirilor eficiente energetic, fapt ce va avea efecte permanente de acum încolo”, precizează Laurențiu Lazăr.

O altă temă pozitivă a anului care s-a încheiat și pe care raportul Colliers o menționează este revenirea rapidă a pieței de retail, în contextul în care vânzările, traficul în centrele comerciale, dar și chiriile au revenit și chiar au depășit valorile pre-pandemie. Totuși, odată cu lunile de toamnă, entuziasmul a mai scăzut în zona de retail, având în vedere veniturile consumatorilor aflate sub presiune.

Creșterea costurilor de construcție și inflația ridicată reprezintă o temă prezentă pe toate piețele imobiliare din regiune, în 2022, având în vedere presiunile atât pentru costuri de dezvoltare, cât și pentru chirii. În aceste condiții, cei mai mulți dintre dezvoltatorii proiectelor imobiliare comerciale care nu aveau un grad adecvat de pre-închiriere, indiferent că vorbim de clădiri de birouri sau de hale de depozitare, au intrat în stand-by cu continuarea investițiilor.

Despre Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI este unul dintre liderii globali în servicii de consultanță imobiliară și de management al investițiilor. Cu operațiuni în 63 de țări, cei 18.000 de specialiști lucrează împreună pentru a oferi consultanță de specialitate pentru clienți. Timp de peste 27 de ani, echipa experimentată de management a oferit acționarilor profituri investiționale anuale de aproximativ 20%. Cu venituri anuale de 4,6 miliarde de dolari și active gestionate de 92 de miliarde de dolari, Colliers maximizează potențialul proprietăților și activelor imobiliare și accelerează succesul clienților, investitorilor și al angajaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.