Contractul pentru 100 de troleibuze noi în București rămâne valabil. CAB a respins contestaţia

Contractul semnat de primarul general al Capitalei, Gabrierla Firea, în octombrie 2019, pentru achiziționarea a 100 de troleibuze rămâne valabil. Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia depusă de două companii împotriva licitaţiei. Primăria Capitalei anunță, în 28 februarie, că vehiculele vor fi livrate, începând din noiembrie anul acesta, până în luna februarie a anului viitor. 

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Conform unui comunicat PMB, contractul fusese atribuit în luna octombrie a anului trecut Asocierii Bozankaya Otomotiv Marina Imalat Ithalat Ve Ihracat A.S. (lider) – Sileo Gmbh (asociat), iar contestaţia a fost depusă de către companiile Solaris Bus&Coach şi Skoda Electric.

Licitaţia a fost câştigată de singurul ofertant, care a și  fost declarat câştigător ”ca urmare a îndeplinirii cerinţelor solicitate în caietul de sarcini”, potrivit PMB.

Valoarea contractului este de aproximativ 43 de milioane euro, fără TVA, iar finanţarea provine de la Administraţia Fondului pentru Mediu, în cadrul “Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane”. Cererea de finanțare a fost depusă în octombrie 2018, iar contractul a fost semnat în decembrie 2018. 

Primarul general, Gabriela Firea, a arătat că noile troleibuze au o capacitate de minim 96 de pasageri, o lungime de 12 metri, iar, în cazul întreruperii furnizării curentului electric, autonomie în exploatare de minim 20 de km, asigurată prin intermediul grupului generator propriu al troleibuzului.

Potrivit contractului, livrarea se va face începând cu luna noiembrie 2020 şi se va întinde pe o perioadă de 16 luni, după cum urmează: primul troleibuz va fi livrat în luna noiembrie 2020 pentru omologare, iar restul troleibuzelor vor fi livrate până în februarie 2022.

Maşinile vor fi dotate cu climatizare automată şi cu funcţii speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, călătorii vor beneficia de tehnologie wireless şi prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, cu sistem informatic care va permite furnizarea informaţiilor despre călătorie în timp real şi a unor date despre starea de funcţionare a troleibuzelor către Societatea de Transport Bucureşti.

Garanţia funcţionarii de care dispun troleibuzele este de patru ani şi 240.000 km. De asemenea, troleibuzele dispun şi de garanţie extinsă pentru 4 ani şi 240.000 km, în intervalul de exploatare corespunzător de la anul 5 până la anul 8 inclusiv.

Gabriela Firea a arătat că prin achiziţia celor 100 de troleibuze se realizează “un alt pas important” în modernizarea parcului auto al Societăţii de Transport Bucureşti. Astfel, numărul noilor mijloace de transport în comun contractate de actuala conducere a Primăriei Capitalei ajunge la un total de 630, însumând cele 400 de autobuze Otokar, cele 100 de troleibuze pentru care urmează să fie semnat contractul şi cele 130 de autobuze hibrid Mercedes- Benz, “a căror livrare va începe curând şi se va efectua etapizat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.