Cooperare în transporturile de mărfuri România-Kazahstan

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a semnat, în 31 ianuarie, două memorandumuri cu omologul său din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, aflat într-o vizită oficială în România.

Cei doi au discutat despre oportunităţile de cooperare în transporturile de mărfuri pentru spaţiul România-Marea Neagră-Regiunea Caucaz-Marea Caspică-Republica Kazahstan, traversat de „Coridorul de Mijloc”, care include „Ruta Internaţională de Transport Transcaspică (Ruta TITR)”.

„În acest context, am evidenţiat importanţa valorificării Portului Constanţa ca nod important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice şi Asia Centrală şi de Sud-Est”, a scris Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Primul Memorandum de Înţelegere semnat priveşte cooperarea în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport. Al doilea memorandum se referă la cooperarea în domeniul investigaţiilor accidentelor şi incidentelor de aviaţie.

La întrevedere au mai participat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ambasadorul României la Astana, Mădălina Lupu, şi ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti, Yerlik Ali.

Ministrul Transporturilor din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, se află într-o vizită oficială în România, la Bucureşti şi Constanţa, împreună reprezentanţii a 20 de companii naţionale şi private de transport şi logistică şi autorităţi de stat.

Delegaţia Republicii Kazahstan urmează să se deplaseze la sediul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, unde vor fi prezentate companiilor naţionale şi private de transport şi logistică din ambele state programele investiţionale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România şi, respectiv, din Republica Kazahstan. De asemenea, partea kazahă se va informa asupra facilităţilor oferite de portul Constanţa.

În luna octombrie 2018, a fost adoptată prima Strategie UE privind conectivitatea Europa-Asia, iar în luna iunie 2019, noua Strategie UE privind Asia Centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.