COTAR cere anchetarea Uber, după scandalul care „zguduie planeta”

Scandalul în care este implicată Uber, companie ce a folosit pentru lobby politicieni de top ca Emmanuel Macron, Joe Biden și Benjamin Netanyahu (potrivit unor documente confidențiale scurse în presa internațională), a determinat COTAR să ceară instituțiilor abilitate din România declanșarea unei anchete penale. 

„Ne oferim să le dăm noi o mână de ajutor organelor de anchetă, dacă STS nu a reușit să protejeze datele șterse de compania americană Uber”, precizează COTAR, amintind că a transmis semnale de alarmă, încă din 2014, în nenumărate comunicate de presă și adrese oficiale.

Mii de documente confidențiale scurse în presă au dezvăluit modul în care compania de ride-sharing Uber a influențat și s-a folosit de politicieni, a nesocotit legi, a păcălit poliția, a exploatat și susținut episoade de violență împotriva șoferilor și a făcut un lobby intens la guverne pentru a-și alimenta expansiunea agresivă la nivel global, scrie The Guardian.

Iată precizările COTAR, pentru ZIUA CARGO:

„Cea mai mare rețea de crimă organizată din lume ar vrea „să nu fie judecată”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis zeci de comunicate de presă și adrese oficiale, din 2014, pentru a semnala ceea ce astăzi zguduie planeta: Uber a fost de la început cea mai mare rețea de crimă organizată din lume. Lobby la nivelul cel mai înalt, care în România se încadrează ca trafic de influență, faptă penală. Dar aflăm că firma a creat și a alimentat multe dintre violențele din toate statele în care s-a încălcat grav legislația. Este incredibil cum Uber cere „să nu-i judecăm” pentru ce au făcut!

Cerem instituțiilor abilitate să înceapă de urgență o anchetă penală, pentru a descoperi care dintre politicienii români sunt implicați în trafic de influență pentru Uber și pentru legea transportului alternativ care a fost impusă în România pentru a le reglementa activitatea companiilor de așa-zis „ride-sharing”. Noi am semnalat permanent modul de operare care astăzi a ieșit la iveală, odată cu cele 124.000 de documente care au apărut în spațiul public despre activitățile Uber.

Chiar dacă Uber s-a grăbit să șteargă ilegal documente din România și alte state, chiar în cursul zilei de ieri, există multe alte metode de a proba activitatea politicienilor care au susținut permanent cerințele Uber, la fel ca în toate celelalte state. Ne oferim să le dăm noi o mână de ajutor organelor de anchetă, dacă STS nu a reușit să protejeze datele șterse de compania americană. E suficient să facem o analiză de text și de situație, ca să identificăm același „modus operandi” și aceleași discursuri ale politicienilor, uneori cu aceleași cuvinte-cheie și sloganuri, în România și în celelalte țări.

Nu e ca și cum ar porni o anchetă de la zero, pentru că noi am semnalat implicarea fiecărui politician care a făcut lobby pentru Uber, începând cu anul 2014. Astfel, organele de anchetă pot începe ancheta cu persoane și fapte concrete, pentru care există inclusiv înregistrări păstrate de STS din comisiile parlamentare, din ședințele Guvernului și din alte conjuncturi. Lobby-iștii au organizat chiar în sălile Parlamentului României evenimente pentru promovarea „transportului alternativ”, și acelea fiind înregistrate.

Există deja probe concludente, nu doar suspiciuni rezonabile, în legătură cu implicarea anumitor politicieni în impunerea Uber pe piața din România. Trebuie doar să fie scoase din arhivele care nu sunt secrete, analizate și folosite. Apoi se poate merge mai departe cu dosarul Uber în România, cu ancheta in rem și in personam, mai ales după ce nici măcar nu a existat vreo-ncercare din partea companiei Uber de a nega faptele descoperite de presă.

Având în vedere faptul că Uber și-a recunoscut toate practicile ilegale despre care s-a scris în presa internațională, în ultimele trei zile, faptul că această companie cere „clemență” și ne spune „să nu o judecăm pentru ce a făcut în ultimii cinci ani”, arată în continuare disprețul total pentru Lege. Dacă România e stat de drept, ar trebui să dăm un exemplu lumii întregi – așa cum ne-am străduit permanent – și să pedepsim corupții în mod exemplar!

Nu uitați: Corupția ucide!”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.