COVID-19 Recomandări ECDC pentru reluarea în siguranță a transportului naval și feroviar

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Îmbolnăvirilor (ECDC), împreună cu Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Căi Ferate (ERA), tocmai a publicat câte un set de repere operaționale pentru reluarea în siguranță a croazierelor și pentru cea a transportului feroviar, în contextul pandemiei de COVID-19.

vapor

Această inițiativă a fost realizată după ce, în mai, Comisia Europeană a emis un Ghid pentru reluarea progresivă și în siguranță a serviciilor de transport și de turism, iar ECDC și Agenția de Siguranță în Aviație a Uniunii Europene au emis un prim set de linii directoare operaționale pentru sectorul aviației.

Recomandările cuprinse în aceste protocoale de siguranță și sănătate vor fi evaluate regulat, pentru a avea în vedere schimbările în contextul sănătății publice.

Ghid pentru operarea vaselor de croazieră

Recomandările ECDC/EMSA acoperă evaluarea riscurilor, responsabilitățile, resursele și personalul necesar, măsurile care ar trebui adoptate la bordul vaselor de croazieră și care ar trebui să fie reacțiile în cazul izbucnirii unei epidemii la bord, linii directoare pentru dezvoltarea unui Plan de Management Portuar (condiții minime pentru vasele de croazieră, condiții în terminalele de pasageri, pentru îmbarcare și debarcare, autorizații, măsuri de limitare a unei eventuale epidemii), dar și măsuri de coordonare între vasele de croazieră și porturi, în probleme legate de COVID-19.

Protocolul ECDC/EMSA poate fi descărcat integral de la adresa:

http://emsa.europa.eu/emsa-documents/latest/item/3978-covid-19-eu-guidance-for-cruise-ship-operations.html

Ghid pentru transportul feroviar de pasageri

Protocolul stabilește un set de linii directoare adaptate, având în vedere provocările cărora trebuie să le facă față transportul feroviar, comparativ cu alte moduri de transport pasageri. Este vorba despre un mod de transport utilizat frecvent în multe țări europene, în care biletele de călătorie nu sunt nominale, identificarea pasagerilor nefiind întotdeauna posibilă. Nu în ultimul rând, accesul în gările de cale ferată nu poate fi controlat la fel de strict ca în cazul transportului aerian.

Astfel, operatorilor de mijloace de transport și de infrastructură li se recomandă elaborarea unor planuri de pregătire, realizarea unor traininguri pentru toți angajații, coordonarea măsurilor la nivel național și cooperarea internațională, promovarea unui comportament responsabil etc.

Măsurile operaționale sunt subliniate în cadrul a trei secțiuni principale: măsuri generale care ar trebui să fie aplicate tot timpul (igiena mâinilor, distanțare fizică, folosirea măștilor, recomandarea folosirii aplicațiilor de urmărire a contactelor etc.), măsuri aplicabile în gări, pe peroane și la bordul trenurilor pentru pasageri și personal și măsuri logistice aplicabile în gări și trenuri.

Textul integral poate fi descărcat de la adresa:

https://www.era.europa.eu/content/covid-19-rail-protocol_en

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.