Cum putem salva vieți pe drumurile din România?

În România, 86 de oameni dintr-un milion își pierd viața în accidente rutiere, în fiecare an, comparativ cu 46 la nivel european. Practic, cu o medie de 13 accidente grave pe zi, peste 1.600 de persoane își pierd viața, anual, pe drumurile publice din țara noastră.   

Pornind de la aceste cifre dureroase, care evidențiază situația gravă a siguranței rutiere și nevoia urgentă de a fi luate măsuri de reducere a numărului accidentelor rutiere și a severității acestora, Coaliția pentru Siguranță Rutieră a lansat, în 6 decembrie, Carta Albă a Siguranței Rutiere, un document strategic cu bune practici, scenarii și obiective pentru următorii ani.

Carta Albă a Siguranței Rutiere a fost concepută ca un demers ce reunește inițiativele și propunerile membrilor fondatori ai Coaliției, în linie cu obiectivele ambițioase angajate de Guvernul României prin Strategia Națională privind Siguranța Rutieră 2022-2030.

Carta Albă reprezintă un răspuns concret la nevoia de consolidare a siguranței în trafic, care propune o serie de acțiuni concrete, printre care: 

  • Stabilirea unei Săptămâni Naționale a Siguranței Rutiere, în cadrul căreia actori publici și privați să desfășoare anual activități de promovare a siguranței rutiere; 
  • Inițierea unor demersuri legislative privind înăsprirea pedepselor pentru cei care consumă alcool sau substanțe psihoactive la volan;
  • Crearea unei „Zone libere de accidente rutiere”, o colaborare între mediul privat și structurile publice pentru amenajarea zonelor unde au loc multe accidente;
  • Introducerea unui sistem automat de camere video (fixe si mobile), inclusiv în zonele urbane;
  • Susținerea unei demers legislativ privind constituirea unor zone speciale de siguranță rutieră, prin definirea, delimitarea și reglementarea zonelor din proximitatea unităților din învățământ;
  • Inițierea unui proiect de verificare și de refacere a marcajelor rutiere;
  • Introducerea Educației rutiere ca materie opțională în școli și realizarea de campanii de informare la nivel național etc.

Prin Carta Albă, Coaliția pentru Siguranță Rutieră se angajează, totodată, să contribuie la crearea unui cadru legal care să plaseze securitatea rutieră din România la standarde europene. Această inițiativă reprezintă un pas hotărât și necesar către o Românie în care siguranța rutieră devine o prioritate națională de necontestat.

Coaliția pentru Siguranță Rutieră este un proiect care s-a constituit, în luna iunie a acestui an, ca o nevoie de acțiune coalizată a numeroase autorități, instituții și organizații nonguvernamentale care își propun să contribuie la reducerea semnificativă a numărului de accidente pe șoselele din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.