Cutremur gigant in Japonia, urmat de un tsunami devastator. Inundatii, incendii si alerta nucleara

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter a avut loc vineri, la ora locala 14.46, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, zguduind puternic si capitala Tokio, aflata la 380 km distanta de epicentru. Seismul a survenit altor 8 miscari telurice de intensitate majora produse in ultimele doua zile, inclusiv unul de 7,3 pe scara Richter. Un tsunami de 10 metri inaltime s-a format aproape instantaneu, spulberand intreaga coasta nipona. Printre casele si masinile luate de valul seismic au fost zarite plutind, in regiunea Sendai, la cateva ore de la dezastru, circa 300 de trupuri omenesti.

UPDATE 21 aprilie 2011: Bilanţul victimelor se apropie de 22.000.  

Agentia meteorologica japoneza a anuntat ca seismul a avurt loc la o adancime de numai 10 km. Este al treilea mare cutremur din ultimii 140 de ani si cel mai mare produs vreodata in Japonia.

La 4 ore dupa dezastru, bilantul politiei se ridica la 330 de morti si 350 de disparuti, insa numarul lor s-a dublat spre seara. In plus, 88.000 de persoane sunt date disparute, potrivit agentiei de presa Kyodo. Peste 60 de cutremure cu magnitudine ce depaseste 5 grade pe scara Richter s-au produs intr-un interval de 10 ore de la seismul gigant.

Si 20 de tari de pe coasta Pacificului au primit alerta de tsunami, inclusiv SUA si Canada. Rusia, Filipine, Hawaii au ordonat evacuari.

Valul de tsunami a pornit cu viteza unui avion cu reactie, apropiindu-se de Noua Zeelanda cu circa 800-900 km/h, potrivit unui geolog din Auckland, citat de BBC: “Este ca si cum ai privi un tren expres indreptandu-te spre tine”.

In Tokyo, 4 milioane de locuinte au ramas fara curent electric.

Transporturile rutiere, aeriene si feroviare au fost inchise, astfel ca milioane de oameni au pornit pe jos, de la serviciu spre casa, unii dintre ei ajungand dupa 4-5 ore. Potrivit corespondentului BBC, lumea este calma si disciplinata: “Oamenii inca stau la coada la trecerile de pietoni”, astfel că nu se produc blocaje, chiar dacă oamenii merg pe jos.

Sase incendii au izbucnit in Tokyo, iar altul, deosebit de puternic, a cuprins rafinaria Chiba, din apropierea capitalei.

Autoritatile din zona Wakayama au decis evacuarea a 20.000 de persoane.

Japonia a cerut ajutorul fortelor armate ale SUA

Cinci centrale nucleare au fost inchise in Japonia, insa o defectiune la sistemul de racire al centralei Fukushima, aflata in orasul Onahama, la 270 km nord-est de Tokyo, a facut ca reactorul sa nu poata fi racit.

S-a declarat stare de urgenta nucleara, 6.000 de rezidenti fiind evacuati. Dupa circa 11 ore, Agentia japoneza Kyodo a anuntat ca nivelul radiatiilor este in crestere, depasind de 1.000 de ori limita admisa. Forte armate au fost trimise in zona. Concret, cutremurul a dus la intreruperea alimentarii cu energie electrica iar generatorul de rezerva nu a pornit. Din acest motiv, sistemul care furnizeaza apa pentru racirea reactorului s-a oprit. Practic, chiar si dupa intreruperea functionarii, miezul reactorului nuclear ramane fierbinte si trebuie racit.

Intre timp, fortele aeriene americane stationate in Japonia au transportat agenti de racire la centrala nucleara, potrivit secretarului de stat american Hillary Clinton. Autoritatile japoneze solicitasera ajutorul fortelor armate americane stationate in arhipelag, si pentru transportul ajutoarelor catre sinistrati, potrivit agentiei Kyodo, citata de AFP. In Japonia se afla 47.000 de soldati americani, in cadrul unui tratat de securitate intre cele doua tari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.