DHL Global Connectedness Index

Globalizarea rămâne rezistentă chiar și în contextul decuplării SUA-China, potrivit  noului studiu DHL Global Connectedness Index 2022, lansat de DHL și Stern School of Business de la New York University. Analizând datele din 171 de țări și teritorii, raportul dezvăluie modul în care fluxurile de comerț, oameni, capital și informații fluctuează în întreaga lume.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Raportul arată că fluxurile internaționale au fost rezistente în fața situațiilor recente, cum ar fi pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina. După o scădere ușoară în 2020, indicele de conectare globală DHL a crescut din nou peste nivelurile dinaintea pandemiei în 2021. Datele disponibile în prezent indică o creștere suplimentară în 2022, în ciuda ritmului mai lent al unor fluxuri. Nivelul comerțului internațional de mărfuri a fost cu 10% peste cel de dinaintea pandemiei, la jumătatea anului 2022. Călătoriile internaționale au rămas cu 37% sub nivelul din 2019 în 2022, dar s-au dublat față de 2021.

„Cele mai recente date prezentate în DHL Global Connectedness Index neagă  în mod clar ideea că globalizarea regresează”, afirmă John Pearson, CEO al DHL Express. „Globalizarea nu este doar un cuvânt la modă, este un factor care ne-a transformat lumea în bine.  Prin eliminarea barierelor, deschiderea piețelor și crearea de oportunități, a permis persoanelor fizice, întreprinderilor și națiunilor întregi să crească și să prospere mai mult ca niciodată. Pe măsură ce continuăm să facilităm globalizarea, putem construi un viitor mai bun, care să ne avantajeze pe toți, creând o lume care este mai interconectată, mai prosperă și mai pașnică decât oricând.”

SUA și China: rivalitatea geopolitică distruge legătura

Indicele de conectare globală DHL oferă dovezi că SUA și China se decuplează în multe domenii. Analizând 11 tipuri de fluxuri comerciale, de capital, de informații și de persoane (cum ar fi exporturile de mărfuri, tranzacțiile de fuziuni și achiziții, precum și colaborarea în cercetarea științifică), ponderea fluxurilor SUA cu China a scăzut pentru 8 din 11 tipuri, începând din 2016. În aceeași perioadă , ponderea fluxurilor Chinei cu SUA a scăzut pentru 7 din 10 tipuri cu date disponibile pentru China. Câteva dintre acestea au înregistrat scăderi mari. Cu toate acestea, SUA și China sunt încă legate prin fluxuri mult mai mari decât oricare alte două țări care nu au o graniță comună. Mai mult, datele arată că, până în prezent, decuplarea dintre aceste două țări nu a condus la o fragmentare mai largă a fluxurilor globale între blocurile de țări rivale.

Nu există dovezi ale tendinței de regionalizare – distanța medie a fluxurilor internaționale a crescut

Analizele din DHL Global Connectedness Index arată, de asemenea, că previziunile privind trecerea de la globalizare la regionalizare nu s-au concretizat – cel puțin încă. Distanța medie parcursă de fluxurile comerciale, de capital, de informații și de persoane a crescut în ultimele două decenii, iar fluxurile comerciale s-au extins chiar pe distanțe mai mari în timpul pandemiei de Covid-19. Singura categorie care afișează o schimbare clară către regionalizare sunt fluxurile de persoane. Acest lucru se datorează schimbării dramatice a tiparelor de călătorie în timpul pandemiei.

„Rămâne o întrebare deschisă dacă tiparele comerciale vor deveni semnificativ mai regionalizate în viitor”, spune Steven Altman, senior Research Scholar și director al DHL Initiative on Globalization la Centrul NYU Stern pentru viitorul managementului. „Multe companii și guverne se concentrează pe nearshoring pentru a regionaliza lanțurile de aprovizionare, însă există beneficii substanțiale de afaceri care pot veni din regionalizare. Pe de altă parte, mai mult de jumătate din comerț are deja loc în interiorul regiunilor, iar beneficiile comerțului pe distanțe lungi sunt încă importante, mai ales că inflația rămâne ridicată, creșterea economică a încetinit și ratele de transport pe containere au scăzut din nou.”

Clasamentul celor mai multe țări conectate la nivel global: Olanda în frunte

În clasamentul de țară al DHL Global Connectedness Index 2022, Olanda a fost din nou țara cea mai conectată la nivel global. Singapore s-a clasat pe locul al doilea în general și pe primul loc în ceea ce privește dimensiunea fluxurilor internaționale în raport cu fluxurile interne. Regatul Unit are cele mai multe fluxuri distribuite la nivel global. Printre cele 55 de țări cele mai conectate la nivel global, există reprezentanți din fiecare regiune a lumii.

Indexul de conectare globală DHL

Publicat annual incepând din 2011, raportul DHL Global Connectedness Index oferă constatări fiabile despre tendințele globalizării prin analiza a 13 tipuri de comerț internațional, persoane, capital și fluxuri de informații. Ediția din 2022 are la bază peste patru milioane date colectate din 171 de țări, reprezentând 99,7% din produsul intern brut al lumii și 96% din populația sa. Cele 171 de profiluri de țară oferă rezumate concise ale modelelor de globalizare ale țărilor individuale.

Raportul a fost inițiat de DHL și a fost scris de Steven A. Altman și Caroline R. Bastian de la New York University Stern School of Business.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.