Europol: 12 suspecți de fraude online, arestați; bunuri confiscate

În perioada 1 mai – 14 noiembrie 2021, a avut loc operațiunea „În Site-urile noastre”, care a dus la arestarea a 12 suspecți de fraude online, confiscarea de bunuri contrafăcute în valoare de 2,6 milioane de euro și de numerar în valoare de 460 468 euro.

Precizările Europol:

Operațiunea internațională comună a implicat forțele de ordine. autorități din 30 de țări și a fost sprijinit de Coaliția coordonată pentru infracțiunile de proprietate intelectuală (IPC3) a Europol, Eurojust și INTERPOL.

IPC3 este cofinanțat de EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) pentru combaterea criminalității în materie de proprietate intelectuală. Operațiunea a vizat în mod special site-urile web care oferă produse contrafăcute și sunt implicate în pirateria online.

Rezultate operaționale:

  • 12 suspecți arestați
  • Bunuri contrafăcute confiscate în valoare de 2,6 milioane de euro
  • Valoarea totală a sechestrului de numerar: 460 468 EUR
  • 494 516 site-uri web eliminate de autoritățile de aplicare a legii
  • 48 de dosare penale deschise

Operațiunea este o continuare a unei acțiuni globale comune recurente, care a fost lansată în anul 2014, și a înregistrat o participare în creștere, în fiecare an, aceastafiind a 12-a.

Rezultatele operațiunii:

  • 42.055 articole contrafăcute (încălțăminte, haine și accesorii multiple)
  • 181.445 cutii cu produse medicale contrafăcute
  • 11 opere de artă false vândute în site-uri de licitații online
  • 37 de mașini și o motocicletă

Vânzarea de mărfuri contrafăcute și de materiale piratate devine o problemă din ce în ce mai serioasă pentru autoritățile de aplicare a legii din mai multe motive. Internetul permite infractorilor să rămână anonimi datorită naturii fără granițe a comerțului electronic internațional. Nu a fost niciodată mai ușor să oferi online bunuri contrafăcute sau conținut piratat, deoarece consumatorii au acces la o varietate mai mare de produse ilicite, dar nu sunt conștienți de riscurile potențiale.

sursă foto: Europol

„Carding Action 2021”, o operațiune condusă de agențiile de aplicare a legii din Italia și susținută de Regatul Unit și Europol, a vizat fraudatorii care vindeau și cumpărau detalii ale cardurilor compromise de pe site-uri web care vând date de carduri de credit furate, cunoscute sub numele de magazine de carduri și piețe dark web, după cum urmează de la eliminarea pieței DeepSea .

În cadrul acestei operațiuni de trei luni, au fost identificați 12 vânzători care vindeau detalii ale cardurilor de credit compromise și au fost analizate 49.761 de date de carduri furate. Pierderile totale prevenite sunt estimate la 14 milioane EUR. Grupul-IB și companiile de plată au lucrat în strânsă cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din țările implicate în cadrul Acțiunii Carding.

Au participat următoarele țări: Albania, Belgia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Georgia, Grecia, Hong Kong-China, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta , Moldova, Muntenegru, Țările de Jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.