Exporturile de produse din tutun au crescut cu peste 140 mil. euro

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, precum țigarete și consumabile pentru produse din tutun încălzit, a fost de 1,48 de miliarde de euro, în 2022, reprezentând o creștere de 140 de milioane de euro, față de anul anterior, conform datelor publicate, recent, de Institutul Național de Statistică (INS).

fabrica bat

BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, exportă circa 70% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului și unde s-au investit, până în prezent, peste 500 de milioane de euro. 

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat în 2022 a fost de circa 375 de milioane euro, menținând contribuția pozitivă a sectorului tutunului la balanța comercială a României la o valoare de peste 1,1 miliarde de euro. De asemenea, BAT România rămâne unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiți, în 2022, sub formă de taxe și accize.

Potrivit datelor publicate de INS, volumul exporturilor produselor din tutun s-a triplat, în ultimii 10 ani, evoluând de la 474 milioane de euro în anul 2012 la un volum total de aproape 1,5 miliarde de euro la nivelul anului trecut. De asemenea, datele Institutului Național de Statistică indică faptul că, în anul 2022, produsele din tutun au reprezentat circa 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun.

Cu o cotă de piață de peste 50%, BAT este cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România și a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie, în cei 25 de ani, de prezență pe piața locală de până acum. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro reprezintă contribuție directă la bugetul de stat, sub formă de taxe și accize. BAT asigură peste 3.000 de locuri de muncă în România și generează alte 30.000 de locuri de muncă indirect, prin lanțul de distribuție și aprovizionare.

Ileana Dumitru,

„BAT a investit peste 500 de milioane de euro în dezvoltarea permanentă a tehnologiei și a liniilor de producție din fabrica noastră din Ploiești, iar în prezent circa 70% din produsele fabricate aici pleacă anual către export. Tot aici, BAT Investment (fabrica BAT Ploiești) susține direct circa 1.000 de locuri de muncă și investiții indirecte semnificative. Rămânem un partener strategic în dezvoltarea economică a țării, inclusiv prin aportul la menținerea echilibrului balanței comerciale, prin contribuțiile importante din taxe și impozite la bugetul de stat, cât și prin investițiile susținute în dezvoltarea afacerii noastre în România”, a declarat Ileana Dumitru, directorul juridic și relații publice al Ariei Europa de Sud-Est din cadrul BAT. 

BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul. La nivelul grupului BAT, România este prima țară din Uniunea Europeană în care a fost demarată producția consumabilelelor din tutun de nouă generație, folosite împreuna cu glo, dispozitivul inovator din portofoliul BAT care încalzește tutunul. Fabrica BAT din România a fost al treilea centru global de producție a acestor consumabile și primul din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.