Facilități fiscale de la 1 ianuarie

tvaFacilități prevăzute în noul Cod fiscal au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 însă unele dintre ele, extrem de importante, ar putea fi eloiminate de la 1 februarie, potrivit lui Liviu Dragnea, liderul PSD, deoarece programul electoral al partidului câștigător la alegerile parlamentare și care va forma noul guvern prevede menținerea lor până la 1 ianuarie 2018.

Acestea sunt reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți la carburanți și a taxei pe stâlp, precum și plafonarea la de cinci ori salariul mediu brut pe economie a bazei de calcul a contribuțiilor la asigurările de sănătate (CASS), la care se aplică cota de 5,5%.

Certă este însă extinderea pentru companii a perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Această măsură a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, și urma să expire la finalul lui 2016, însă a fost extinsă pe perioadă nedeterminată.

Totodată, a fost eliminată excepția potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor, investiții, precum și din alte surse, nu datorează contribuție de sănătate pentru acestea dacă realizează și venituri din salarii, pensii sau din activități independente.

De asemenea, din acest an agricultorii pot opta pentru un regim special de TVA. Ei vor fi scutiți de TVA dar vor plăti o compensație în cotă forfetară, care reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra prețului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.

Astfel, procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, de 4% pentru anul 2018 și de 8% începând cu anul 2019.

În plus, au fost abrogate începând din acest an prevederile referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, a fost suspendatăpână la 31 decembrie 2019 obligația depunerii a 3 declarații informative (cod 392A, 392B și 393) și posibilitatea pentru companiile care își recapătă codul de TVA, după ce acesta a fost anulat, să refactureze cu TVA pentru perioada în care au avut codul suspendat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.