Falsificarea originii mașinilor second hand îi costă în plus pe cumpărători

Cumpărătorii români au plătit în plus 470 milioane lei din cauza falsificării originii mașinilor second hand, potrivit unei analize realizate de Cebia.

Imagine: Jean-Mihai Pîlșu

Precizările transmise ZIUA CARGO:

1 din 5 mașini second hand importate în România este vândută cu origine falsă (19%), susțin experții Cebia, o companie specializată în colectarea și raportarea datelor istorice ale mașinilor rulate. Asta înseamnă că anunțurile nu menționează țara din care provine de fapt mașina. Originea falsă face un vehicul mai scump cu o medie de 6 250 de lei, deoarece un vehicul de origine germană, de exemplu, are o valoare diferită pe piață față de o mașină din sudul Europei sau din țările non-europene. Anul trecut, aproape 396.000 de mașini second hand au fost importate în România, ceea ce înseamnă că aproximativ 75.000 dintre ele au fost vândute fără a se preciza originea lor reală. Cumpărătorii din România au plătit în plus pentru aceste mașini peste 467 de milioane de lei.

Cifrele provin dintr-o analiză a Cebia, care a intrat pe piața românească anul acesta, oferind o verificare a istoricului mașinilor rulate din întreaga lume pe https://ro.cebia.com/. Ca parte a analizei, compania a comparat originea listată a unui eșantion de aproape 7.000 de mașini din listele curente cu datele de la producătorii de vehicule. 

„Țara în care un vehicul a fost condus mult timp are un impact asupra stării sale tehnice. De exemplu, dacă un vehicul este condus pe drumurile din țările de coastă, uzura lui este mai mare decât în ​​țările continentale, ceea ce bineînțeles că are un impact asupra prețului vehiculului”, subliniază Martin Pajer, directorul Cebia, adăugând că mașinile cu origini false au, de asemenea, odometre date înapoi sau au accidente „ascunse”.

Cel mai adesea, mașinile au o origine fals declarată din Germania. În realitate, acestea provin în principal din sudul, sud-estul sau estul Europei. Țările non-europene nu fac excepție. “Pentru multe mașini, originea lor reală este Canada, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și America Centrală, de exemplu. Concret, pot aminti Belarus, Oman sau Nicaragua“, spune Pajer.

Țara de origine reală poate fi stabilită verificând istoricul vehiculului. Cebia oferă acest serviciu pe https://ro.cebia.com/. Introduceți VIN-ul mașinii acolo și obțineți gratuit o imagine de ansamblu a informațiilor disponibile despre mașină și din ce perioadă. Cei interesați pot plăti pentru informații detaliate despre originea reală a mașinii, kilometrajul inversat sau nu, avarii, accidente, reparații, fotografii cu acestea, anul real de fabricație al mașinii, anul primei înmatriculări sau dacă mașina a fost supusă unui „recall” din partea producătorului. De asemenea, se poate verifica dacă vehiculul este furat și putem obține instrucțiuni detaliate despre cum să verificăm autenticitatea acestuia. Cebia poate verifica istoricul mașinilor din aproape oriunde în lume, dar are cele mai multe date despre mașini din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.